SAFF

Hezbolah uništio izraelsku bateriju antiraketnog sistema Iron Dome

Facebook
Twitter
WhatsApp

Hezbolahov napad na izraelsku antiraketnu bateriju Iron Dome (Željezna kupola) ranije ove sedmice bila je najjasnija poruka odvraćanja od početka neprijateljstava na izraelsko-libanonskoj granici prošle godine.

U srijedu je libanska skupina pogodila lanser Iron Dome u Ramotu Naftaliju, oko 3 km od libanske granice. Hezbolah je objavio snimak koji pokazuje navođeni projektil kako leti u moćni izraelski sistem protivzračne odbrane. 

Iako je izraelska vojska odmah negirala da je pogođena njihova Željezna kupola, hebrejski mediji su objavili fotografije uništene baterije.

Vojni analitičar Mustafa Asaad rekao je za Middle East Eye da je Hezbolah postupno otkrio mali uzorak oružja koje posjeduje, poručivši Izraelu da su ‘spremni odigrati kraj igre kada se ukaže potreba’.

Tokom trenutnog sukoba, koji traje od 7. oktobra, Hezbolah je rasporedio tri vrste novih, precizno vođenih projektila, poznatih kao Almas ili Diamond.

Obitelj raketa Almas napravljena je obrnutim inženjeringom na osnovu izraelske rakete Spike zarobljene tokom izraelsko-libanonskog rata 2006. godine, a razvio ju je Iran.

Projektil Almas može ili locirati svoje mete od samog početka ili biti vođen daljinski od strane operatera s visokom preciznošću.

Prema izraelskom istraživačkom centru Alma, ovo oružje predstavlja ozbiljan izazov za većinu stacionarnih i mobilnih ciljeva u graničnim područjima. 

Stručnjaci procjenjuju da je Hezbolah vjerojatno gađao jedinicu Iron Dome s Almasom 3, koji ima bolji domet i optiku, te veću razornu bojevu glavu od inačica 1 i 2.

“Almas 3 je bez sumnje ozbiljno oružje kojem se Izraelci ne mogu suprotstaviti. Vođen je elektro-optičkim sistemom za navođenje spojenim na relejni kabal od optičkih vlakana, što ga čini nemogućim za ometanje ili suzbijanje,” rekli su analitičari.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA