Historijski čas o velikosrpskim zločinima u Kotor Varoši /VIDEO/

990
U Muzeju  grada Zenice je u  petak,  2.   decembra 2016.,  u   18:30  sati, u organizaciji  Udruženje „Zlatni ljiljan“ Zenica, Kulturnog Centra „Karneol“ i Virtuelnog   muzeja   genocida   nad   Bošnjacima   održan   manifestacija   pod naslovom „Historijski čas o velikosrpskim zločinima u Kotor Varoši“, a s ciljem da se ukaže na paradoks slučaja nevinog bh. patriote Fikreta Planinčića, koji je presuđen na 11  godina zatvora za tragične događaje kojima uopće nije prisustvovao.
Govornici su podsjetili da je Kotor Varoš jedno od mjesta u kojima   su   velikosrpski zločinci   počinili strašna  zvjerstva   nad  bošnjačkim   i hrvatskim   civilima.   Samo u  logoru   u   Grabovici   ubijena   su   163   nesrpska građanina  Kotor   Varoši,   za  čijim   tijelima   se   još   uvijek   traga.
 Velikosrpski zločinci ubili su oko 300 građana ove male općine, a 350 se još uvijek vode kao nestali. U genocidnoj kampanji etničkog čišćenja, oko 5.000 Bošnjaka i Hrvata protjerano iz Kotor Varoši, od kojih su većina prošli logorske torture, mučenja, silovanja i pljačke. Fikret Planinčić je branio ovo goloruko stanovništvo, a danas se nalazi u zatvoru.
Na skupu su se obratili: Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih lica iz Općine Kotor-Varoš, Muharem Krzić, publicista, bh. diplomata u penziji i saradnik Haškog tribunala, Mr. sc. Miralem Avdić, imam u džematu Kotor, mr. Mubina Salkić, pravni analitičar, Ismet Isaković, publicista i glavni urednik zagrebačkog Journala, dok su domaćini skupa bili Alija Redžić, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja ZDK i Selma Ahmad, predsjednica Kulturnog centra „Karneol“.
S obzirom da su svi mediji u BiH bili obaviješteni o održavnju ovog skupa, a da ni jedan medij nije popratio skup, na ovo je reagirao publicista Fatmirt Alispahić, koji je na svom fb profilu napisao status pod naslovom „Ovako izgleda genocid u miru“, te dodao:…kad svi mediji, u združenom zločinačkom pothvatu, blokiraju informaciju o održavanju Historijskog časa o velikosrpskim zločinima u Kotor Varoši, koji je održan 02.12. u krcatoj sali Muzeja grada Zenice. Jedan medij u Zenici čak je odbio da objavi plaćeni oglas za održavanje ovog skupa. Sva sreća tu su bili Bilal Isaković i IMLTV pa će ova medijska i zločinačka blokada istine biti koliko-toliko probijena putem snimka sa ove veličanstvene antifašističke manifestacije.
 
 
IMLTV.PRESS