Hrvatska ukida kvote za strane radnike: Marwa i Muhamed iz Sirije rade u maloj pekari i zadovoljni su

747

Početkom godine – hrvatski poslodavci počeli su masovnu potragu za stranim radnicima. Dosad su postojale kvote za pojedine sektore, a potreban broj radnika trebalo je najaviti godinu dana unaprijed.

Vlada sada predlaže ukidanje kvota i ograničenja. Jedini je uvjet da se radnici najprije potraže u Hrvatskoj.

Lejla je život na Filipinima, zamijenila onim u Hrvatskoj. Radi u istarskom hotelu i brzo se prilagodila, iako jezik još ne zna.

– Ovaj posao je moja velika prilika. Ovdje je jako lijepo raditi, rekla je Lejla Nedelisay.

A Marwa i Muhamed Barsha iz Sirije ovdje su već tri godine. Rade u maloj pekari i zadovoljni su.

– Radila sam 8 godina, učiteljica glazbe, radim ovdje kao slastičarka i studiram na faksu za slastičarku, imam tri djevojčica, kazala je Marwa Barsha.

– Ja trebam živjeti u Hrvatskoj, sada djeca dobro znaju razgovarati hrvatski, jako dobro i škola sve dobro, istaknuo je Mohamed Barsha.

Poslodavci u Hrvatskoj lani su zaposlili više od 70 hiljada stranih radnika.

Ove godine očekuje se i više, jer njihov broj neće biti ograničen kvotom. No, radnike će morati najprije tražiti na berzi, a tek onda i izvan hrvatskih granica.

– Tu sad radimo sa Zavodom za zapošljavanje sa MUP-om da taj zakon bude jednostavan, da bude proces predvidljiv, da ne traže puno dokumentacije, puno birokracije i naravno da znamo kada moramo kao poslodavci početi tražiti radnu snagu da bi je imali na vrijeme, naglasio je Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.