srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Hrvatski mediji objavili pismo Evropske komisije o Pelješkom mostu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović na konferenciji koju je danas održao u Zagrebu, zatražio je od Vlade Hrvatske da se izjasni o informacijama koje on ima, a to je da je Evropska komisija tražila od Vlade RH da prvo riješi sva sporna pitanja vezana za razgraničenja sa BiH na moru, pa tek onda da gradi Pelješki most.

– Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju još jednog kapitalnog projekta, u ovom slučaju Pelješkog mosta, jer prema našim saznanjima, Evropska komisija pisanim putem zahtjeva rješavanje granice na moru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije realizacije izgradnje – naglasio je Lovrinović.

Pismo autentično

Lovrinović je ovim izazvao pravu buru, a hrvatski mediji su se raspisali o potencijalnom “ultimatumu Evropske komisije Hrvatskoj”. Ipak, Vlada RH je poručila da Lovrinović ne zna o čemu priča, te da “nema prepreka za gradnju Pelješkog mosta, s obzirom na to da je EK već potpisala s Hrvatskom ugovor o sufinansiranju Pelješkog mosta i to u iznosu od 357 miliona eura, što je 85 posto sveukupnog iznosa.

Inače, danas u poslijepodnevnim satima hrvatski Nacional je objavio pismo za koje se pretpostavlja da je upravo ono koje je upućeno Vladi Hrvatske iz Brisela.

I portal Index piše kako je u posjedu kopije pisma poslanog prije oko mjesec i po dana iz Brisela a da je njegovu autentičnost potvrdila glasnogovornica Evropske komisije Sophie Dupin de Saint-Cyr.

– Na naš upit u vezi sa sadržajem pisma iz EK-a su nam rekli da ‘neće komentirati pismo jer Komisija nema običaj komentirati curenje informacija i dokumenata’. O autentičnosti pisma raspitali smo se i kod dobro upućenih izvora u Briselu i poznavatelja evropskog prava, koji su nam nakon uvida u pismo i odgovor EK-a Indexu rekli da smatraju kako je njegova autentičnost potvrđena – piše Index.hr.

Šta piše u pismu?

Pismo je poslao Marc Lemaitre, generalni direktor Odjela za regionalnu i urbanu politiku, a na samom početku pisma podsjeća da je početkom juna prošle godine EK odobrila finansiranje kapitalnog projekta Cestovna veza za južnu Dalmaciju, te da je na ceremoniji potpisivanja s ministricom Žalac povjerenica Cretu istaknula “stratešku važnost projekta” koji između ostaloga ima važnu ulogu za “napredak u regiji”.

– Povjerenica Cretu se također osvrnula na pažljivu pripremu i konsultacije s vlastima Bosne i Hercegovine, što je u više prilika bilo zatraženo od ministrice Žalac i što je bio preduvjet za odobrenje projekta – piše generalni direktor Lemaitre, te podsjeća da je ministrica Žalac tokom posjeta povjerenice Cretu Zagrebu krajem aprila 2017. lično jamčila da se BiH slaže s projektom.

No EK je u septembru prošle godine dobila pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u kojem on tvrdi da BiH ne podržava izgradnju Pelješkog mosta te će se tome protiviti sve dok se ne razriješe otvorena granična pitanja između dvije zemlje. U Zvizdićevom pismu je navedeno i kako je to stav BiH još od 2009., te da nikad nije bio opozvan, piše Lemaitre.

– U povodu tog (Zvizdićevog, op.a.) pisma, pozivam vas da me informirate o svim mogućim pojašnjenjima u vezi s primjenom važećih zakona na moru, elementa koji je, naglašavam, esencijalan za procjenu projekta”, piše zamjenici ministrice Žalac najbliži suradnik povjerenice Cretu, te u donekle dramatičnom tonu završava kako je potrebno ”razbiti bilo kakve sumnje u legalnost i regularnost projekta te sve buduće finansiranje istoga – navodi se u pismu.

Lemaitre završava tako što poziva Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa “riješi bilo kako neslaganje s BiH”, ali i upozorava da se “u međuvremenu ne pokreću nikakvi koraci u implementaciji projekta koji bi mogli zakonski ili financijski imati odraz na Evropsku komisiju ili bi mogli pokrenuti tužbe neke treće strane”.

Izvor: Nacional/Index

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA