I ovo je Amerika: Milijarder uložio 100 miliona dolara u online reklame protiv Trumpa

368

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg još nije odlučio hoće li se kandidirati za američke predsjedničke izbore, ali je sa 100 miliona dolara krenuo u kampanju s online reklamama protiv predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Osmi prema Forbesovom popisu najbogatijih ljudi na svijetu, Bloomberg je na Twitteru potvrdio pokretanje te kampanje, koju je u The New Yorku Timesu ranije najavio njegov savjetnik Howard Wolfson.

“Ovo je trenutak kada se svi moraju uključiti. Direktno ćemo se boriti protiv Trumpa”, napisao je Wolfson.

Te online reklame, koje ne predstavljaju Michaela Bloomberga već kritiziraju Donalda Trumpa, usmjerene su na države Arizonu, Michigan, Pensilvaniju i Wisconsin, četiri države koje bi mogle biti neodlučne između demokrata i republikanaca 2020. i zato ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Bivši gradonačelnik New Yorka (77) je poduzeo više koraka posljednjih dana prema kandidaturi za demokratsku nominaciju i registrirao se kao kandidat u državama Alabama i Arkansas.

U međuvremenu je rekao da je nadomak donošenja konačne odluke, a njegova moguća kandidatura izazvala je vrlo različite reakcije.

Neki smatraju da njegovo bogatstvo i osobine poslovnog čovjeka te ambasadora borbe protiv klimatskih promjena čine od njega najboljeg Trumpovog izazivača.

Ali drugi, na strani lijevih demokrata poput Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa, vide u njemu utjelovljenje straha od milijardera kojima žele uvesti velike poreze kako bi ublažili nejednakosti.