Impresivan govor reisa Kavazovića: Stradanje Bošnjaka 90-tih počelo je pričom o cvjetanju fundamentalizma, danas je tema identična /VIDEO/

3048

U Narodnom pozorištu u četvrtak navečer je ozvaničen projekat “Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije”.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je bio jedan od govornika, on je istakao da je Sarajevski proces 1983. godine bio uvertira za stradanje i pripremni test za stradanje Bošnjaka, dodajući da je sve počelo pričom o cvjetanju fundamentalizma.

“Danas vidimo da je tema identična. Njene varijacije se razlikuju ovisno o tome da li je u pitanju njihovo istočno ili zapadno ishodište. Matricu već svi dobro razaznajemo. Oni žele da Bosne ne bude. Zarad nas i Bosne i danas i uvijek i stalno iznova podsjećajmo i sebe i druge na tragediju koja nas je zadesila 90-ih godina prošlog vijeka. Prisjetimo se da su uvijek tu dvojica, ta ubitačna kombinacija koja se ciklično pjavljuje kao utvara iz prošlosti: Cvetković-Maček, Tuđman i Milošević, Karadžić i Boban, i oni koje danas gledamo ( Dodik – Čović, op.pri.). Danas gotovo da nema mjesta u kojem žive Bošnjaci bez šehidskih nišana nevino pobijenih od Prijepolja do Velike Kladuše. Istina kao i sve drugo mora se zaštititi i braniti od onih koji bi da uspostave svoju paralelnu istinu utemeljenu na lažima. Potrebna nam je istina o nama, bosanskim ljudima, o našim sudbinama i stradanjima” – rekao je.

“Sa dubokom tugom sjećamo se ubijenih imama. Sjećamo se na stotine imama koji su završili u logorima”, kazao je reisu-l-ulema.