Informacija Vlade RS-a o opasnim vehabijama je nacrt plana velikosrpske politike da Bošnjake optuži za terorizam

411

Najveću potencijalnu opasnost za sigurnost predstavljaju islamske radikalne grupe koje djeluju na širem regionu Balkana i koje pokazuju veliko interesovanje za dešavanja u BiH, a time i u Republici Srpskoj (RS), navodi se u Informaciji Vlade o aktuelnom stanju sigurnosti u tom bh.entitetu.
U ovom dokumentu, koji razmaraju poslanici na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS, u pet grupa su podjeljeni oni koji predstavljaju, kako se navodi, potencijalnu opasnost, a radi se pripadnicima „vehabijskog pokreta“.

“Od svih grupa najveću opasnost predstavljaju pripadnici takozvanog vehabijskog pokreta, koje je neophodno diferencirati po važnosti i ulozi”, navodi Vlada u ovoj informaciji čije detalje je parlamentarcima predstavio ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

Jedan dio ove populacije, kako se dodaje, predstavlja „klasične vijernike koji služe kao osnov za dalju indoktrinaciju društva“.

Drugi dio, koji je trenutno najviše opasan, su ‘novi’ pripadnici koji tek treba da se dokažu.

U ovu grupu najčešće se uključuju osobe s kriminalnim dosijeima, višestruki povratnici, osobe sklone konzumiranju droga, osobe s psihičkim teškoćama, odnosno najčešće su to osobe iz najnižih slojeva društva. Ovakve osobe su spremne na “izolovane” terorističke napade i vrlo teško je uspostaviti operativni nadzor nad njima.

Ovo se pokazalo na primjerima terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu kao određeno pravilo u načinu izvršenja ovih akata, tvrdi se u informaciji Vlade RS-a o stanju sigurnosti u RS.

Treći dio, kako se dodaje, populacije se odnosi na osobe koje su povratnici sa stranih ratišta.

“Ovaj dio ljudi veoma je opasan jer pored vjersko-ideološke indoktrinacije sasvim sigurno posjeduje i veliko ratno iskustvo”, stoji u informaciji.

Četvrti dio u hijerarhiji pokreta predstavljaju tzv. “daije” ili propovjednici koji su obučeni za širenje vjerske i ideološke indoktrinacije.

Peta grupa su “šejhovi” odnosno ideolozi.

Najčešće se uopšte ne nalaze na području naše zemlje i određenim procesima rukovode iz inozemstva. Ovdje je vrlo važno napomenuti da oni uživaju podršku nekih zemalja koje se mogu dovesti u vezu sa sponzoriranjem terorizma u svijetu (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Iran, Turska, itd.), tvrdi se u informaciji Vlade RS-a.

Generalno, dodao je Lukač, mogućnosti za dešavanje terorističkih napada u RS su isti kao i bilo gdje drugo u svijetu.

“Trenutno, određenim frakcijama nije u interesu da na području Balkana izazivaju sukobe jer im je ovo područje interesantno kao odskočna daska za zemlje zapadne Evrope”, rekao je Lukač.

Međutim, pojedine frakcije ne dijele ovo mišljenje, a da bi pokazali svoj uticaj djeluju na principu “ograničenih incidenata” kao što su Zvornik i Rajlovac.

Lukač je još naveo da još uvijek postoji određeni stepen nepovjerenja prilikom razmjene informacija između sigurnosnih agencija u BiH.

Podsjetio je i da je posljednjom sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u RS formirana je Uprava za borbu protiv terororizma i ekstremizma, u kojoj djeluju dvije jedinice i četiri odjeljenja.

Također, Specijalna jedinica policije RS-a u svom sastavu ima antiteroristički tim i svi djeluju planski i sinhronizirano.