SAFF

Inicijativa mladih za ljudska prava: “Potvrdite da ste odmakli od Bulevara Ratka Mladića”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zahtijeva da pravosudni organi krivično procesuiraju, a izvršna vlast nedvosmisleno osudi postupke poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete, kao i lidera SRS Vojislava Šešelja koji na najgnusniji način nipodaštavaju žrtve i vrijeđaju porodice žrtava javnim negiranjem genocida u Srebrenici.
“Takav izraz zla ove nedjelje sumiran je u tvitu Vjerice Radete, koja je likujući nad smrću Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja Majki Srebrenice, ponovila stare radikalske mantre da je pomenuto udruženje ‘biznis udruženje’, a sinovi i muž preminule Hatidže zapravo živi ljudi bez obzira što su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica”, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je saopštila da ostaje pri svojim ranijim zahtjevima i od Skupštine Srbije zahtjeva prestanak poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju u Skupštini kao osuđenom ratnom zločincu, prestanak svih funkcija Vjerici Radeti i prestanak mandata skupštini.

Oni traže i izmjenu Deklaracije o Srebrenici tako da se zločini u Srebrenici nazovu pravom pravnom kvalifikacijom – genocid i izmjenu Krivičnog zakonika Srbije tako da se ne mogu negirati ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid na osnovu presuda svih međunarodnih sudova uključujući i aktuelne, ali i rad Niberškog suda, a ne samo na osnovu pravnosnažnih presuda suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda.

Od republičkog javnog tužilaštva Inicijativa zahtjeva pokretanje krivičnog postupka protiv Vjerice Radete i Vojislava Šešelja na osnovu izjava i medijskih istupa od početka 2018. godine posebno imajući u vidu tvit Vjerice Radete od 23. jula, kao i učešće Vojislava Šešelja u emisiji “Ćirilica” na Happy televiziji pod nazivom “Istina i mit u Srebrenici – 23 godine kasnije” od 9. jula 2018.

Od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Vlade Ane Brnabić zahtjevaju da jasno kažu da li podržavaju “zlo” poput izrečenog u tvitu Vjerice Radete ili da izraze poštovanje prema borbi porodica žrtava za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici, koju je do posljednjeg dana vodila Hatidža Mehmedović.

“Trećeg puta ovdje nema. Ćutanje ili ignorisanje ove pojave nisu ilustracija nikakve neutralnosti već prećutna podrška koja se glasno čuje i dodatno otvara put za glorifikaciju zločina i nekažnjivost zločinaca”, ocjenjuju iz Inicijative, prenosi Beta.

Iako su ovaj čin osudili ministar u Vladi Rasim Ljajić, čija stranka je predložila i ulicu u Novom Pazaru u znak sjećanja na Hatidžu Mehmedović, zatim ministrica Zorana Mihajlović i predsjednica Narodne Skupštine Maja Gojković, smatramo da osudu nipodaštavanja žrtava mora pratiti nedvosmislena osuda od strane predsednice Vlade Ane Brnabić, kao i od predsjednika Srbije Vučića, koga je u Srebrenici 11. jula 2015. godine dočekala upravo Hatidža Mehemedović i simbolično mu okačila Srebrenički cvijet kao simobl sjećanja na žrtve.

Inicijativa navodi da pomenuti tvit Vjerice Radete nije izolovani incident već “vrhunac kampanje” koju SRS predvođena Vojislavom Šešeljem vodi od nastanka stranke, ali posebno od 11. aprila ove godine, od kada je Šešelj pravosnažno osuđeni ratni zločinac, te on i njegova stranka koriste svaku priliku (od Hrtkovaca, Festivala “Miredita-dobar dan”, revizije postupka ubicama premijera Zorana Đinđića, komemeracije Srebrenice, presude za pobunu JSO) da ponovo afirmišu politiku zločina u srpskom društvu koristeći se govorom mržnje kako bi negirali počinjene ratne zločine.

Kako navode, ono što još više zastrašuje od takvih postupaka radikala jeste “prećutna podrška” vladajuće koalicije koja ili “ćuti u tonu Vulinovog ‘tihog ponosa’ ili mlako i sporadično reaguje”.

Inicijativa zahtjeva jasnu osudu aktuelne izvršne vlasti za ratne zločince i negatore ratnih zločina, a kako ističu “pravi test potvrde da su se predstavnici vlasti odmakli od ‘Bulevara Ratka Mladića’ mora biti osuda politike osuđenog zločinca Vojislava Šešelja povodom tvita eksponenta takve politike, Vjerice Radete”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA