Inspektori zatekli 356 pasa u ilegalnim azilima za pse u Zenici: Kriminal vrijedan milione KM

232

Nakon pritiska javnosti, objava u medijima širom BIH, inspekcija Zeničko-dobojskog kantona konačno je odlučila da reaguje i da pokrene mašineriju koja treba da zaustavi kriminal vrijedan milione KM.

Na najmanje šest lokacija u Zenici nalaze se ilegalni azili, u kojima bi se moglo nalaziti i do 2.000 pasa, od kojih se selektuju najzdraviji i najpotentniji, koji se onda prodaju u Zapadnoj Evropi, po pojedinačnoj cijeni koja se kreće i do 2.000 eura po primjerku, tvrde iz udruženja u osnivanju Animal Care iz Zenice.

Sve to dokumentovano je na više zatvorenih Facebook grupa, a svi materijali su ustupljeni policijskim organima u BIH. Prva se oglasila SIPA – Državna agencija za sigurnost i zaštitu, koja je uputila na odgovorne – lokalne kantonalne organe u Zenici.

Prema pisanju lokalnih portala u Zenici, koji su zatražili provjeru navoda iz više izvora, reagirali su Policijske uprave Zenica I i Veterinarska inspekcija Zeničko-dobojskog kantona. Prvi su dobili zadatak od Uprave policije da provjere sve adrese i šta se na njima nalazi, a drugi su se oglasili da su “u toku intenzivne provjere na datim lokacijama”.

Podsjećamo, protekli mjesec je u Njemačkoj zaustavljen kombi sa desetinama pasa iz Tuzle, a u Sarajevu je objavljena prva presuda o nelegalnim rabotama sa stotinama hiljada KM dobijenim preko bankovnih sistema za navodnu brigu o psima.

Iz Veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za Inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona kazali su nam da su tokom ove godine pokrenuli postupak inspekcijskog nadzora kod osoba koje su prijavljene zbog držanja većeg broja pasa, te je na području Zenice provedeno ukupno sedam inspekcijskih nadzora.

Dodali su da je utvrđeno da se te osobe ne bave uzgojom životinja u smislu reprodukcije koja ima za cilj kvantitet, već da samoinicijativno prikupljaju pse radi daljeg udomljavanja u zemlje EU putem lokalnih udruženja za zaštitu žiuvotinja.

– U momentu inspekcijskog nadzora kod navedenih lica zatečeno je 356 pasa – istakli su.

Veterinarski inspektor je, na osnovu stanja koje je zatekao na terenu, izrekao upravne mjere zabrane upotrebe objekta za smještaj i držanje pasa, zabrane prihvatanja novih pasa u objekte pod zabranom i izmještanje životinja iz tih objekata u registrovana skloništa za pse, jer za njih nije osigurana registracija kod nadležnih organa.

Budući da je u prijavama protiv ovih osoba navedeno da primaju donacije i ostvaruju finansijsku dobit od držanja pasa, inspektor je o tome obavijestio ured Porezne uprave FBiH u Zenici, kako bi oni poduzeli dalje mjere iz svoje nadležnosti.