subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Ispovijest direktora banke kojem su automafijaši u Sarajevu pokušali ukrasti vozilo u kojem su bila njegova djeca

Facebook
Twitter
WhatsApp

Generalni direktor Ziraat Bank Bosnia, Ali Riza Akbas, kojem je u subotu navečer ispred jednog od poznatih sarajevskih hotela nepoznata osoba pokušala oteti automobil Audi A6, u kojem su se nalazila njegova maloljetna djeca, ispričao je za Anadolu Agency (AA) kako se dogodila ova uistinu prava filmska scena.

“U 12 sati navečer, u subotu, supruga i ja smo stigli ispred hotela kako bi ostavili goste. U autu naših gostiju smo imali torbu, te smo supruga i ja izašli iz našeg auta kako bi uzeli torbu i pozdravili se s prijateljima. Dok smo pričali s njima, udaljeni samo 15-tak metara od našeg vozila, čuo sam kako supruga govori da nam je ukraden automobil u kojem su bila naša djeca. Odmah sam potrčao za autom. Vikao sam i zvao ljude u blizini da pritrče i oni. Lopov se valjda uspaničio u jednom momentu ili je vidio djecu u automobilu, izišao je iz vozila s torbicom moje supruge i počeo trčati. Ja sam i dalje trčao za njim. Kada je vidio da neće moći pobjeći, bacio je torbicu. Ja sam i dalje nastavio trčati za njim, ali sam u jednom momentu izgubio kontrolu, pao na tlo i povrijedio ruku i koljeno”, ispričao je Akbas.

Napomenuo je da se sve dogodilo za nekih tri-četiri minute, dodajući da je to najveći šok koji je doživio dosad.

“Nisam odmah ni shvatio šta se, ustvari, desilo. Ali, ono što je čudno jeste da se sve to dogodilo među toliko ljudi, ispred samog hotela. Odakle tim ljudima toliko hrabrosti. Ljudi iz hotela su odmah pozvali policiju i vrlo brzo je stiglo 4-5 vozila policije. Kasnije sam i sam išao u stanicu da prijavim slučaj. Mene uistinu zabrinjava što je u posljednje vrijeme naglo povećan broj krađa automobila u BiH. Želim baš zbog toga da skrenem pažnju na ovaj problem i da policija spriječi ovakve slučajeve. Policija se treba ozbiljno posvetiti ovakvim problemima. Svaki dan čujemo da je ukradeno vozilo nekom našem poznaniku. Ovo nekako treba spriječiti. Ovaj put se meni desilo, ali ne želim da se još nekome desi nešto slično. Moglo je biti i gore, jer su mi djeca bila u automobilu. Mogli su ih uzeti i pobjeći. Mogao je lopov imati sa sobom i nož ili pištolj. Ali ja nisam mnogo razmišljao o tome i trčao sam za njima kako bih spasio djecu”, rekao je Akbas.

Istakao je kako još uvijek nije dobio odgovor od policije o tome da je neko uhvaćen u vezi s incidentom.

“Ali, policija radi na ovom slučaju. Nadamo se da će počinilac biti uhvaćen. Ranije su također, u nekoliko navrata, ukradena i vozila naših prijatelja i poznanika, ali nisam čuo da je dosad uhvaćen ijedan počinilac. Zna se da postoji mafija koja se bavi ovim i zato očekujem da se uradi nešto protiv ovakvih pojava. Ovo je moglo biti i auto nekog drugog. U konačnici, trebala bi policija posvetiti više pažnje ovom problemu”, kazao je Akbas.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Haldun Koc, je istakao kako očekuje do policijskih struktura da poduzmu potrebne mjere kako bi počinilac bio uhvaćen.

“Došao sam ovdje da poželim brz oporavak Akbasu u ime ambasade i u svoje lično ime. Ovo se sigurno nije trebalo dogoditi. Imamo pokušaj krađe automobila u kojem su bila djeca. Ono što je dobro u svemu tome jeste da se nikome nije desilo ništa gore, da nije bilo žrtava ili ozbiljnih posljedica, osim fizičkih povreda koje je zadobio Ali Riza. Mi se nalazimo u prijateljskoj i bratskoj zemlji. Sa BiH imamo posebne odnose na svim poljima, a od sigurnosnih instanci smo dosad imali svaku podršku i pomoć, i očekujemo da tako bude i ubuduće. Policija je odmah reagovala i poslala ekipu. Nakon ovog momenta, očekujemo da osumnjičeni bude uhvaćen i izveden pred lice pravde. Pratiti ćemo šta će se dalje dešavati. Ponavljam, Turska i BiH imaju posebne odnose i dosad smo se ovdje osjećali sigurno i nadamo se da će tako biti i ubuduće”, kazao je Koc.

Na kraju je istakao da se državljani Turske, ukoliko im se dogodi nešto slično u BiH, mogu telefonom obratiti konzulatu Republike Turske, a koji je dostupan non-stop.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA