Izbjeglički kamp za djecu i žene bivših Isilovaca Al Hawl 

99

Britanski The Guardian objavio je reportažu iz izbjegličkog kampa za djecu i žene bivših Isilovaca.

Kamp Al-Hawl je od 2016. godine dom za oko 10.000 građana Sirije i Iraka izbjeglih tokom posljednjih sedmica bitke za Isilovo uporište Boghus. Tokom najintenzivnijih borbi, u kampu je bilo smješteno nevjerovatnih 64.000 žena i djece. Većina su povezani sa ISIL-om.

Svega 400 stražara čuva hiljade zatočenih

Iako ženama nije dozvoljeno da posjeduju mobilne telefone, postoje propagandni snimci iz kampa gdje nekolicina djece izjavljuje lojalnost ISIL-u. Pristalice ISIL-a putem društvenih mreža oplakuju njihovo zatočeništvo u prenapučenom kampu, gdje se drže u nehigijenskim uslovima izloženi visokim temperaturama.

Kamp je okružen žičanom ogradom i čuvaju ga pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i loklana policija. No, balans moći je u rukama skupine žena iz Tunisa, Somalije i Rusije. Kuhinjski noževi koje su podijelile humanitarne organizacije znaju biti korišteni u napadu na čuvare. U zadnjem incidentu prošlog mjeseca jedan vojnik je podlegao povredama, a dvojica drugih su teško povrijeđeni nakon što su napadnuti noževima.

Aylül, upravnica kampa, kaže: „ Najgore je što žene podstiču djecu da bacaju kamenje na čuvare. Govore im da su im oni ubili očeve i protjerali ih iz njihovih domova. Vrlo je teško imati posla sa hiljadama nasilne djece.“

Početkom godine, kad su žene i djeca, evakuirani iz Baghuza i smješteni u kamp Al-Hawl, 255 djece, uglavnom dojenčadi, umrlo je od hladnoće i neuhranjenosti.

Mnoge žene kažu da bi više voljele da su one i njihove porodice poginule. Nezadovoljstvo lošim uslovima raste. Zatočene porodice izložene su ekstremnim vremenskim uslovima i hladnoći, a u vodi koju piju pronaćeni su tragovi bakterije Esherichia coli. Zdravstvena njega je, također, neadekvatna, a ne postoje ni obrazovne ustanove za djecu.

Skoro svi zatočeni su bili izloženi ekstremnom nasilju, a kruže glasine da su čuvari kampa uključeni u slivonja, mučenja i trgovinu ljudskim organima.

Zatočenici se svakodnevno krijumčare iz kampa. Prošli mjesec je pet osoba podmitilo stražare da ih prokrijumčare iz kampa za 2.000 dolara po osobi. Otkriveni su u blizini pokrajine Idlib.

Progres je spor na svim frontovima. No, svaki novi dan koji zatočena djeca provedu u ovom kampu je izgubljen dan njihovog djetinjstva, koji će otežati njihovu deradikalizaciju.