Izetbegović: Nema pregovora sa HDZ-om dok se ne formira Vlada, u FBiH se pretvorilo u teror manjine nad većinom

242

Okončan je sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

Izetbegović je rekao da daljih pregovora sa HDZ-om neće biti dok se ne formira nova Vlada FBiH, te je podsjetio da zakon kaže da se rezultati izbora moraju implementirati.

– Ozbiljan nastavak razgovora između SDA i HDZ-a nije realan dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine. Dvije godine smo već bez federalnog nivoa vlasti i već osam mjeseci smo bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome insistira SDA i mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne završe Lokalni izbori jer bilo kakvo rješenje da osmislimo, da je najbolje, u ovom predizbornom periodu ono će biti napadnuto od drugih stranaka. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou obesmišljava same izbore. Čemu izbori i čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora – pojasnio je Izetbegović.

– Ne možemo ucijenjeni pregovarati – poručio je predsjednik SDA.

– Ne može manjina poništavati volju većine iz zastupničkog dom. To se u ovom času radi. Ako su spremni da idu u tom smjeru, da prave ustupke, i mi ćemo naći način da za njih iznađemo rješenje – zaključio je Izetbegović.

(Saff/Faktor)