Izrael se nada da će normalizirati odnose sa Marokom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanom i Bahrejnom

546

Američki državni sekretar Mike Pompeo sprema se za službenu posjetu Maroku, a Netanyahu se nada da će to kapitalizirati u narednim danima i da će američki diplomat nagovoriti Maroko na normalizaciju odnosa sa Izraelom, kako bi to mogao iskoristiti za svoju političku promociju.

Times of Israel objavio je članak u kojem ističe kako su izraelski zvaničnici optimistični u pogledu normalizacije odnosa sa Marokom.

Netanyahu i Pompeo su se sastali u Lisabonu, pred Pompeovu posjetu Maroku, i očekuje se da će američki državni sekretar podstaći Maroko da krene putem normalizacije odnosa sa Izraelom.

Izraelska državna televizija objavila je, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, vlade, da se Izrael nada da će u narednim danima, a prije isteka roka za formiranje nove vlade, doći do „pravog diplomatskog uspjeha“.

Maroko je tek jedna u nizu arapskih zemalja koje SAD guraju ka normalizaciji odnosa sa Izraelom, a specifična je po tome što se u njoj nalazi najbrojnija židovska manjina u arapskim zemljama. Oko tri hiljade Židova živi u Maroku, a jedan manji broj je odselio u Izrael poslije njegovog osnivanja 1948.

Normalizacija odnosa Izraela sa arapskim zemljama stub je vanjske politike Benjamina Netanyahua, a SAD uvelike pomažu u tome, vršeći različite vrste pritiska na niz arapskih zemalja kako bi ih gurnule u tom pravcu, piše portal Axios.

Axios u svom tekstu, pozivajući se na „američke, izraelske i arapske izvore“, navodi da se porošle sedmice američka savjetnica za nacionalnu sigurnost sastala sa ambasadorima UAE, Maroka, Bahrejna i Sultanata Oman, te da im je objasnila da SAD podržavaju normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih zemalja. Ambasadori su obećali da će obavijestiti svoje vlade i da će uskoro dostaviti odgovor.

Navedene arapske zemlje, navodi Axios, imaju dobru stratešku i obavještajnu saradnju sa Izraelom, dok je odbrambena saradnja ostala nepoznanica, a sve to, ipak, do sad nije pretočeno u pune i otvorene diplomatske odnose.

Politička blokada u kojoj se Izrael nalazi i želja arapskih zemalja da se obustavljeni izraelsko-palestinski mirovni pregovori pomjere s mrtve tačke, međutim, predstavljaju izrazito tešku prepreku normalizaciji odnosa Izraela sa arapskim zemljama.