Je li Mirza Ganić novi Mevlid Jašarević?

1523
995875 1383089488601736 1755641165 n

Piše: Ezher Beganović

Posljednjih dana medijsku pažnju u regiji zaokuplja jedan mladić iz Novog Pazara, koji se navodno bori u Siriji protiv režima Bashara Asada. Riječ je o mladiću koji kaže da se zove Mirza Ganić. Pod ovim imenom na internetu postoji Facebook profil. Preko tog Facebook profila skoro svakodnevno šalju se brojne poruke, od kojih su neke veoma zanimljive za domaće sigurnosne službe. Među navedenim porukama nalaze se i otvorene prijetnje koje potpisuje Mirza Ganić. „Sami se javljaju olosi a mi samo pravimo spisak..Samo kad jednog dana odleti u vazduh.. Bar smo to naucili”, prijeti Ganić. U nekoliko ranijih prijetnji izrečen je sličan sadržaj.

Nema sumnje da je Mirza Ganić postao medijsko – džihadska zvijezda. Mediji u regiji, a naročito mediji u BiH, obilato se koriste medijskim nastupima Mirze Ganića. Njegove prijetnje domaći mediji koriste da dokažu koliko su opasni bradati mladići koji hode našim ulicama. S druge strane, vidi se da Mirza Ganić, ili neko u njegovo ime, radi dosta na medijsko – džihadskom imidžu. On polaže dosta pažnje svom Facebook profilu. Stiče se dojam da je više na Facebooku nego neko ko leži besposlen kod kuće u Novom Pazaru. Iz komentara koje ostavlja na profilu vidi se da uživa u osvojenoj medijskoj pažnji. Analizom broja posjeta, komentara i lajkova zaključujemo da je profil Mirze Ganića veoma popularan kod mladića i djevojaka u BiH i ostatku regije. Mirza Ganić je uspio postići visoku popularnost, taman toliku da je postao mjera za istinu, za ono što je ispravno, odnosno neispravno. Ko se usudi da kaže ijednu riječ protiv Mirze Ganića njegovi Facebook muridi tog nesretnika osude prigodnim riječima.

Međutim, pita li se iko ko je taj Mirza Ganić, da li se on zaista bori u Siriji, zašto, za razliku od drugih ratnika na sirijskom ratištu, baš on pridaje toliko pažnje medijskoj promociji, zašto ne krije ništa, tj. zašto po svaku cijenu želi da sve bude dostupno javnosti, kakav on ima interes da se bavi stanjem u Bosni i Hercegovini, jesmo li sigurni da neko ne stoji iza njega, jesmo li sigurni da su njegovi postupci ispravni i da on postupa razumno, zar on sa dvadeset godina da bude autoritet u bilo čemu?

Hajmo odabrati opciju da je taj mladić iskreni mudžahid, da nema nikakvih zadnjih namjera i da ga vodi mladalačka žestina. Znači li to da bi mu trebali vjerovati bezrezervno, da bi se mogli složiti sa svime što on radi?

Za nas je ponašanje Mirze Ganića diskutabilno jer se vidi da planira i izgrađuje svoj medijski imidž, također on jedini, nijedan drugi ratnik u Siriji nema vremena da se bavi drugim stvarima osim ratom, skoro svakodnevno objavljuje svoje mišljenje o stanju u BiH. Zanimljivo, Ganić uopće ne obraća pažnju na dešavanja na Kosovu i Makedoniji.

Sjetimo se kako je nekada nastupao Mevlid Jašarević, zemljak Mirze Ganića. Jašarević je na završnoj riječi u prvostepenom procesu na Sudu BiH zaprijetio da će njegovim stopama nastaviti drugi mladići i da se napadi neće moći zaustaviti.

Nakon što je Mevlid Jašarević dobio prvostepenu presudu na Facebooku je osvanula poruka izvjesnog Muhameda Keserovića, koji se zajedno sa Mirzom Ganićem nalazi u Siriji, a u kojoj se kaže. „ Iskušenja našeg brata Abdurrahmana(Mevlida Jašarevića)nisu prestala:počet ćemo priču o zlostavljanju taguta, njegove punice i 3-godišnjeg sina na granici Srbija- Bosna gdje taguti redovno pokazuju svoju “hrabrost” i matletiraju njegovu punicu koja mu vodi sina u posjetu al ih taguti stalno vade iz autobusa i ostavljaju ih po 3-4 sata vani na hladnoći da čekaju i na kraju uopšte ne dobivaju dozvolu za prolaz u Bosnu,a njegov sin uopšte nema zabranu ulaska u Bosnu mislim o ovom je smjiešno i pričat (zabrana ulaska u jednu državu 3-godišnjem dijetu),čak šta više jadna žena mora sama sebi naći taxi i vratit se tužna,napaćena svojoj kući sa malim djetetom,ne staju taguti na tome,3-godišnji sin ima pravo posjete svaka 3 mjeseca (roditelji gdje su vam vaša roditeljska srca),a o tome da je naš brat Mevlid proveo 10 mjeseci u samici suvišno je i pričat i o ostalim još većim maltretiranjima po zatvoru od strane ovog prljavog nezakona takozvanog “zakona slobode i prava”,znajte muslimani da vi nemate svojih prava u DEMONkratiji vaša prava su jedino u Allahovom zakonu,a tagutima da prijetimo nema potrebe jer naša osobina nije da prijetimo riječima naši neprijatelji nas najbolje upoznaju kroz naša djela pa tak će nas i ovi (USKORO)upoznati inšaAllah.Naša akida(ubjeđenje) je da smo Allahova vojska koja je poslata sa klanjem da briše KUFR progleti.Na kraju bi samo još spomenuo da dok smo mi živi naš brat Mevlid neće ležati 18 godina pa nek se svako zapita o bliskoj budućnosti dešavanja u Bosni”.

Keserović je ovu poruku napisao prije nego što se Mevlid obrijao i odrekao i njega, Ganića, Nusreta Imamovića i svih ostalih. Mevlid Jašarević je preko noći promijenio život iz temelja. Sada se izvinjava svima kojima je nanio štetu svojim nedjelom. A čovjek je napravio glupost stoljeća.

Međutim, šta bi od njegovih prijetnji ( naravno, ostale su u rukama neprijatelja BiH i Bošnjaka, da nas mlate sa njegovim prijetnjama kad god im se prohtije), šta će biti sa prijetnjama Muhameda Keserovića, hoće li se i Keserović nekada kajati zbog svojih djela kao i Mevlid Jašarević?

Po istom modelu ponaša se i Mirza Ganić. Po istom modelu domaći mediji danas rabe „ usluge” Mirze Ganića, kao što su se obilato koristili cirkusom kojeg je nekada pravio Mevlid Jašarević.

Propagandno ponašanje Mirze Ganića, Keserovića i sličnih likova može imati samo štetnu posljedicu i ništa drugo. Zato i upozoravamo javnost na ponašanje osobe pod imenom Mirza Ganić. Na kraju, obraćamo se direktno Ganiću, ako iskreno vjeruješ u Allaha ugasi svoj Facebook profil, nestani sa javne scene i prestani se miješati u živote građana Bosne i Hercegovine.

VIDEO ISJEČAK MEVLIDOVIH PRIČA ZA MALU DJECU NA SUDU BIH:

{youtube}oGzKr7B3Mko{/youtube}