SAFF

Kad ti Fahro oprosti Fikreta Abdića i “svinjetinu u piletini”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Savez za bolju budućnost (SBB) održao je u četvrtak navečer stranački skup na kojem je saopćena “neočekivana” odluka da će Fahrudin Radončić po treći put kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Šaroliko društvo okupilo se večeras u Domu mladih u Sarajevu, a među njima su bili šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars – Gunnar Wigemark, TV novinarka Sanela Prašović – Gadžo te ostali članovi i simpatizeri SBB-a. Tokom Radončićevog obraćanja jedan od njih se posebno isticao i to sa transparentom “Fahro za predsjednika, Bihać”. Poznato lice politike u Unsko-sanskom kantonu, Šefika Smlatića, snimio je fotoreporter portala Klix.ba.

Za neupućene, Smlatić je jedan od najčešćih “preletačevića” u bh. politici, pa je tako bio član Lijanovićeve Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), član Stranke demokratske akcije (SDA) kojeg je u članstvo 2013. primio tadašnji predsjednik Sulejman Tihić, a sada je završio u SBB-u. Šefik Smlatić – “čovjek kojeg svaka vlast treba” – kako su ga često opisivali u ovdašnjim medijima, obavljao je niz funkcija u Unsko-sanskom kantonu, od ministarske do one stečajnog upravnika u “Agrokomercu”. I ništa ne bi bilo neobično u tome što je SBB “prigrlio” Smlatića i Smlatić SBB, da upravo Radončićev “Dnevni avaz” ovom “provjerenom kadru” u vrijeme dok je još nekome u USK bio iole bitan, nije posvećivao brojne tekstove u kojima ga se spominjalo u izrazito negativnom kontekstu.

Tako je ova dnevna novina u septembru 2011. godine, kada je Smlatić imenovan za ministra unutrašnjih poslova USK, objavila tekst pod naslovom “Smlatić bio načelnik Abdićeve policije?”. U tekstu je tada navedeno:

– Krajišnici su za ministra policije dobili Šefika Smlatića, koji je svojim potpisom 1993. godine dao saglasnost za inicijativu da se Okrug Bihać formira kao Autonomna pokrajina zapadna Bosna. Ovaj skandalozni podatak Smlatić, predsjednik Lijanovićeve stranke u USK, uporno je krio, a podastirao dokument u kome stoji da je bio pripadnik Armije BiH. Potpisnici “Autonomije” su i nekadašnji policajci Pero Petrović i Halid Toromanović, donedavni zaposlenici Agencije za privatizaciju USK, koje je Smlatić dolaskom na čelo MUP-a USK doveo u “staro jato”. Petrovića je postavio za svog šefa kabineta, a Toromanovića za šefa administracije.

– Smlatić je došao u policiju 1987. godine. U maju 1993. godine njega je Irfan Saračević Žile, Abdićev ministar policije, imenovao za načelnika SDB-a – tvrdi “Avazov” izvor iz MUP-a USK, uz komentar da je sramota da “autonomaš” vodi resor policije u Lipovačinoj vladi.

Kada je uspostavljena legalna policija u Okrugu Bihać, jedan od “pokajnika” bio je i Smlatić, koji je plakao pred kantonalnim istražiteljima.

– Smlatiću, Petroviću i Toromanoviću nuđeno je da se vrate u legalne strukture policije, što su oni odbili, zbog čega su dobili otkaze.

U “Avazovom” tekstu tada je navedeno i sljedeće:

Nakon rata Smlatić se bavio prodajom nekretnina, a kratko je radio i u Kantonalnom fondu za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, gdje mu je otkaz “zbog lopovije” dala direktorica Fonda Asima Husetić.

Smlatićevu karijeru bespoštedno prate afere. Kao šef Lijanovićeve poslovnice “Farmka” u Velikoj Kladuši u aprilu prošle godine bio je u središtu velike afere s otkrivanjem nekoliko stotina tona smrznute svinjetine u tzv. pilećem programu Lijanovića i drugim malverzacijama oko sumnjivog uvoza. Prošle godine je izbio skandal s kupovinom glasova u Cazinu u režiji NSRzB-a, čiji je kantonalni predsjednik upravo Smlatić. I kod svinjetine i kod kupovine glasova Smlatić je negirao bilo kakvu svoju ulogu – navedeno je u tekstu 5. septembra 2011.

Smlatić je tada “Avazu” dao izjavu u kojoj je rekao:

– To s “Autonomijom” je apsolutna izmišljotina! Do posljednjeg dana sam ostao u Petom korpusu, ali i bolji patrioti od mene maknuti su iz policije da bi došli oni koji će švercovati i raditi kriminal.

Kako se takav čovjek “besprijekorne” biografije i sa očito “sapranim grijesima” našao u ulozi jednog od najžešćih zagovarača kandidature Fahrudina Radončića i u prvim SBB-ovim redovima u sarajevskom Domu mladih, odgovor znaju Radončić i SBB-ovci.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA