subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kako će izgledati jedinstveni nastavni programi iz nacionalne grupe predmeta u RS-u i Srbiji?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Republika Srpska i Srbija od iduće godine imaće jedinstven plan i program nastave u školama. To je dio inicijative koju su pokrenuli Milorad Dodik i Aleksandar Vučić prošle godine. U Zavodu za udžbenike Republike Srpske kažu da će od nove školske godine obrađivati i ratove 90-tih.
“Ratovi 90-ih, u udžbenicima Srbije, tek šturo su pomenti, a u Republici Srpskoj još manje. Te lekcije biće uvedene i biće zajedničke. Usaglašena će biti historija, geografija i srpski jezik. Sadržajem, ali i ciljem – očuvanja nacionalnog jedinstva. Mislim da neće biti teško naći zajedničku crtu, najbitniji su ishodi, odnosno ono što želimo od đaka, da voli, da se sjeća”, kaže Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za udžbenike Srbije.
“Da oni više uče o našem stradanju u Јasenovcu, a mi o nekim stvarima koje nisu toliko zastupljene iz tamošnjih dešavanja”, navodi Predrag Damjanović, direktor Republičkog zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.
Zbog vijeća OEBSA i očekivanja da se strane usagalase, bh. rata nije bilo u udžbenicima, što je u redu, jer Njemačka i Francuska ni danas ne obrađuju period od 1940. do 1945. godine, kaže historičar Čedomir Antić, ali s obzirom da ni Bošnjaci ni Hrvati ne poštuju odluku, vrijeme je i da Srbi uvedu te lekcije. Ignorisanje pitanja jedinstva naroda je, kaže, Miloševićeva greška koja će ovim biti ispravljena, prenosi RTRS.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA