SAFF

Kako Izrael uništava palestinsko visoko obrazovanje

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdullah Nasup

Izraelski list Haaretz objavio je članak o tome kako izraelska vlada protjeruje desetine stranih profesora iz Palestine. Autorica članka, Daphna Golan, profesorica na Hebrejskom univerzitetu, piše kako palestinski studenti sa okupiranih teritorija ne znaju hoće li sljedeće školske godine visokoškolske ustanove na kojima pohađaju nastavu biti u funkciji i hoće li njihovi profesori nastaviti raditi s njima.

Golan piše kako izraelske vlasti trenutno provode mjere protjerivanja desetina univerzitetskih profesora, Evropljana i Amerikanaca, te da je već polovina stranih profesora koji predaju na palestinskim visokoškolskim ustanovama dobilo obavijest da im se odbija produženje boravišnih dozvola.

Autorica članka ističe da se ovdje ne radi o mjerama koje su uperene protiv Gaze, jer Gaza je blokirana i niko je ne može napustiti, niti strani profesori mogu u nju ući, nego se mjere provode protiv palestinskih visokih škola i univerziteta koji se nalaze na Zapadnoj obali.

Prof. Golan je objasnila kako je tokom ove školske godine na Hebrejskom univerzitetu predavala brojnim studentima Palestincima i strancima, dok su u isto vrijeme, strani studenti koji su željeli da studiraju na palestinskim univerzitetima privođeni u nadležne službe i deportirani u svoje zemlje.

Nakon trideset i pet godina predavanja na palestinskom univerzitetu Birzeit University, dr. Roger Heacock je bio primoran da sa svojom suprugom napusti zemlju pošto nije dobio dozvolu za produženje boravka.

Profesor dr. Heacock je osnivač Instituta za međunarodne studije na spomenutom univerzitetu i stručnjak je za evropsku historiju. Njegova supruga je, također, bila predavač i istraživač u oblasti medicine na istom univerzitetu.

Ovim mjerama protjerivanja nisu izloženi samo strani profesori, piše Golan, nego i Palestinci koji su svoja visoka akademska zvanja stjecali u Evropi i Americi. I njima i stranim profesorima dozvoljava se da na palestinskim univerzitetima predaju maksimalno pet godina, nakon čega im slijedi progon. Autorica članka napominje kako u isto vrijeme izraelske vlasti ulažu velike napore da osiguraju povratak Židova koji su iz Izraela otišli na studije u evropske zemlje i SAD.

Ovakve mjere koje se provode protiv palestinskih univerziteta neminovno vode ka njihovoj postepenoj propasti i prestanku rada, a s obzirom da većina studenata sa tih univerziteta nema mogućnost da svoje školovanje nastavi bilo gdje drugo, ovo je direktan udarac na visoko obrazovanje Palestinaca.

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA