Kako je Dodik podržavao raketiranje Zagreba: “Ja se slažem da trebamo tući Zagreb”

291

Autor: Radiosarajevo.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravit će danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu, gdje će se sastati s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

I dok predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović objašnjava da Dodikova posjeta i najavljeni susreti sa Milanovićem i Plenkovićem nemaju bilo kakve veze s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, niti za državu Bosnu i Hercegovinu znači bilo šta, lider bosanskih Srba, poput onomad Slobodan Miloševića i Radovana Karadžića, nastoji po svaku cijenu uvući Zagreb u priču o Bosni i Hercegovini. U tome ima svesrdnu podršku lidera HDZBiH Dragana Čovića, koji mu je očito prokrčio put do Pantovčaka i zgrade na Trgu sv. Marka.

Time, nema dileme, Dodik želi ojačati svoju i poziciju Srbije u pogledu budućih odnosa na Balkanu, posebno nakon nedavnih dešavanja u Crnoj Gori.

Međutim, otvarajući prostora Dodikovim poznatim političkim manevrima, Milanović i Plenković zaboravljaju važnu činjenicu.

Dodik ne samo da je moderni nastavljač djela Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, jučer preminulog Momčila Krajišnika, što on i ne krije, dakle nositelja jedne politike koja je razarala Vukovar, Dubrovnik, koja je okupirala trećinu Hrvatske i formirala paradržavu SAO Krajinu, već ima i sasvim konkretnu ratnu epizodu!

Naime, Zagreb je zaboravio da je Dodik javno podržavao Martićevo granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine, u kojem je sedmero ljudi poginulo, a 200 ranjeno, što je evidentno iz transkripata s 3. vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 23. i 24. maja 1995.godine pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine, jučer preminulog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Iz transkripta, čija je autentičnost ovjerena na haaškom Tribunalu, jasno je da je Dodik podržavao bombardiranje Zagreba, između ostalog, javno izrečenim riječima na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske riječima:

Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da trebamo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprez urednika koji je to pušt’o. Ako te odgovornosti ne bude danas ovdje, i ako mi baš nikoga ne utvrdimo odgovornim danas ovdje, bez obzira da li je to urednik TV ili ministar, ili predsjednik Vlade ili ostali, mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije.”