ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Kako je Milan Kučan 2011. godine predlagao “mirnu podjelu” Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bosna i Hercegovina je ponovo top tema. Nažalost, i ovaj put dušmani kidišu na našu domovinu, želeći da dovrše davno skovane zločinačke ciljeve. Sve patriote Bosne i Hercegovine žalosti što novi napad na našu zemlju ovaj put predvodi Slovenija. Nedavno su slovenski mediji objavili “non paper”, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, tj. o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije. Prema spomenutim izvorima, autor “non papera” je slovenski premijer Janez Janša.

Janez Janša i drugi slovenski političari pokušavaju zataškati ovaj skandal, odbacuju sve optužbe na svoj račun. Međutim, nije ovo prvi put da iz Slovenije dolaze ideje o mirnoj podjeli Bosne i Hercegovine. Slovenci smišljeno dezinformišu javnost. Prije deset godina, tačnije početkom februara 2011. godine, bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan je kao posebni izvjestitelj tadašnje Pahorove vlade napravio tajni izvještaj u kojem je iznio šokantni prijedlog o mirnoj podjeli Bosne i Hercegovine.

Nakon što je imenovan za specijalnog izvjestitelja, Kučan je na konferenciji za novinare sa slovenskim premijerom, Borutom Pahorom rekao da je njegov zadatak da poslije razgovora u BiH utvrdi da li postoji spremnost ključnih političkih aktera na dalje ustavne reforme, koje bi s jedne strane obezbjeđivale veću funkcionalnost države, a s druge strane je približile procesu integracije u Evropsku uniju. Kučan je u svom tajnom izvještaju ponudio odgovore na postavljenu dilemu. Jedan od zaključaka je skandalozni prijedlog mirne podjele Bosne i Hercegovine.

“Kakogod, unatoč ovoj orijentaciji IC-a (međunarodne zajednice), neophodno je osvijetliti šta bi trebalo raditi u slučaju da političke elite odbiju da žive u BiH kao zajedničkoj državi i njenu evropsku budućnost. Bolje je podijeliti mirno pod supervizijjom i intervencijom međunarodne zajednice nego dalje jačati međusobne blokade, pogoršavajuće sukobe i zaostajanje u ekonomskom i društvenom razvoju. U tom slučaju, IC mora imati aktivnu ulogu budući da bi disolucija BiH imala posljedice na odnose i mir, kako na sigurnost područja bivše Jugoslavije tako i na šire područje Jugoistočne Evrope”, navodi se u tajnom izvještaju Milana Kučana.

Kučanovi parametri su strašni, kao da mu je citirani zaključak diktirao sam Milorad Dodik. Zato je Dodik toliko bahat, zato radi sve kako bi se stvorile pretpostavke za realizaciju spornog zaključka – blokira funkcioniranje Bosne i Hercegovine, odnosno svakodnevno govori da Srbi iz RS-a ne žele živjeti u zajedničkoj državi. Naravno, obzirom da je detaljno upoznat sa tajnim izvještajima Kučana i sličnih evropskih političara koji sve slobodnije govore o nemogućoj BiH, on posljednjih mjeseci stalno ponavlja da je RS za mirni razlaz Bosne i Hercegovine.

Milan Kučan je svoj tajni izvještaj odnio i u Brisel, odnosno predao ga je predsjedniku Evropskog vijeća Hermanu Van Rompuyu. Također, Slovenska novinska agencija navodi da je Kučan svoj izvještaj o  mogućnostima ustavnih rješenja za BiH predstavio i predstavnici EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Catherine Ashton i Milorad Dodik u Banjoj Luci

Dakle, laž je da Slovenijom kolaju samo neslužbeni “non paper” dokumenti o podjeli BiH. Obzirom da je Kučanov izvještaj o Bosni i Hercegovini prvo usvojen u Parlamentarnom odboru za vanjsku politiku Slovenije,jasno je da se radi o službenom stavu Slovenije sa kojim je upoznata i Evropska unija.

Na osnovu ovog dokumenta kasnije je urađeno nekoliko radnih “non paper” verzija u kojima se donosi plana za postupanje ako se političke elite u BiH ne bi mogle dogovoriti o zajedničkom životu. Najnovija verzija “non papera”, koji je objavio slovenski portal Necenzurirano, vjerovatno je stvorena 2018. ili u jesen 2019.godine.

Nažalost, priča o mirnoj podjeli Bosne i Hercegovine nije špekulacija niti nezvanična diplomatska akcija nepoznatih snaga. Kučanov tajni izvještaj je dokaz da se radi o službenim diplomatskim aktivnostima koje su već napravile ogromnu štetu za našu zemlju.

TAJNI IZVJEŠTAJ MILANA KUČANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA