srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Kako se realizuje ,,mehka moć“ Rusije

Facebook
Twitter
WhatsApp

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, nakon procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost, potpisao je jučer odluku o uskraćivanju boravka i zabrani ulaska u Crnu Goru za 28 stranih državljana, među kojima je i bivši ambasador Republike Srbije Vladimir Božović.

Odluka MUP-a je dio opsežne operacije koju – uz saradnju sa partnerskim službama sa Zapada – sprovode ANB, MUP i Specijalno državno tužilaštvo.

Prvi cilj je, kako su Pobjedi saopštili izvori iz bezbjednosnog sektora, da se razotkriju ključni punktovi koje Moskva koristi za vođenje hibridnog rata protiv Crne Gore kao članice NATO pakta. Konačni zadatak je – prevencija trajne destabilizacije kroz planirano urušavanje državnih institucija da bi se na taj način osporio crnogorski put ka EU.

Nestabilna Crna Gora koja gubi lidersku poziciju u procesu evropskih integracija, prema procjenama zapadnih analitičara, strategijski odgovara interesima Moskve Vladimira Putina. Ali i režimu Aleksandra Vučića u Beogradu, koji je ostao – uprkos intenzivnim pritiscima evroatlantskih partnera nakon ruske agresije na Ukrajinu – najjače uporište Kremlja na Zapadnom Balkanu.

I dok Putin ima strateški cilj da države Zapadnog Balkana ne budu dio EU, Vučić pokušava da, sprečavajući crnogorski put ka EU, zadrži poziciju glavnog političkog igrača u regionu.

Stoga se godinama unazad subverzivne aktivnosti na crnogorskom tlu vode iz ruskog centra, ali se za realizaciju planova koriste srpske proksi organizacije, udruženja i prosrpske partije u Crnoj Gori.

Međunarodna bezbjednosna operacija otkrivanja špijunske mreže koja je u toku, prema saznanjima Pobjede, ima cilj da ANB i istražni organi, koordiniranim aktivnostima u saradnji sa zapadnim partnerima, prekinu veze između ruskih agenata, brojnih organizacija i udruženja sa nacionalnim ili vjerskim predznakom koje djeluju u Crnoj Gori, ali i sa Crkvom Srbije koja se u Crnoj Gori pokazala kao faktor akcionog jedinstva različitih grupa.

Iako je pripremana duže, akcija je zvanično počela u četvrtak kada je Specijalno odjeljenje policije, na zahtjev Specijalnog tužilaštva i po naredbi Višeg suda u Podgorici, pretreslo više stanova i poslovnih prostora građana, zbog osnovane sumnje da su učinjena krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaža.

Iako je portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić u četvrtak negirao da je bilo privođenja, juče je potvrđeno da je Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu SDT-a, uhapsilo penzionisanog crnogorskog diplomatu Radomira Sekulovića i podnijelo krivičnu prijavu. Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu Sekuloviću je određeno zadržavanje do 72 sata.

Otkriven je identitet i drugog privedenog crnogorskog državljanina: riječ je o Vladimiru Boljeviću koji je, nakon iskaza u tužilaštvu, pušten da se brani sa slobode, a i protiv njega je podnijeta krivična prijava.

Specijalno tužilaštvo je šturo saopštilo da je otvoren izviđaj protiv dvojice crnogorskih državljana za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i djelo – špijunaža. Naglašeno je da se, zbog ,,zaštite interesa postupka“, javnosti ne može saopštiti više podataka.

Ali, sve je već sada jasno: međunarodna akcija razbijanja mreže malignog uticaja preko koje se vodi hibridni rat protiv Crne Gore tek je počela i u narednim sedmicama mnogi ovđe neće imati miran san.

I nije slučajnost što se akcija odigrava nakon što je smijenjen prosrpski nastrojeni Dejan Vukšić i tek što je na čelo ANB postavljen Savo Kentera, a za koordinatora Biroa za operativnu komunikaciju Raško Konjević. Novi ljudi, jasne zapadne profilacije, uvjerili su međunarodne partnere da je sada akcija kidanja ruskih veza u crnogorskim institucijama – moguća.

,,MEHKA“ RUSKA MOĆ

Prema informacijama Pobjede iz bezbjednosnih krugova, međunarodne partnerske službe su, u dužem periodu, prikupile impozantnu količinu obavještajnih podataka o subverzivnim aktivnostima ruske agenture na crnogorskom prostoru u cilju realizacije doktrine Kremlja o ,,mekoj moći“ u Crnoj Gori.

To je strategija koju Putinov režim odavno primjenjuje u mnogim zemljama od značaja za ruske interese, a na Zapadnom Balkanu se posebno targetiraju, osim Crne Gore, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Kako je rečeno iz jednog zapadnog izvora, realizacija doktrine ,,meke ruske moći“ podrazumijeva djelovanje na više nivoa: kroz institucije targetirane države, obavještajni sektor, ali intenzivno i kroz usmjeravanje djelovanja raznih nevladinih organizacija, udruženja, pravoslavnih bratstava, kao i medija koje ovdje kontoliše ,,imperijalni“ Beograd.

Ključna ideja je da se promovišu vrijednosti koje baštini Ruska Federacija, kroz širenje antizapadne propagande koja se uglavnom odvija posredstvom crkvenih organizacija. Nije čudo što se Ruska i Srpska pravoslavne crkva pozicioniraju kao ,,tačke okupljanja“, koje vješto koriste i Putin i Vučić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA