subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

“Kolonija” – novi roman bh. književnika i novinara Mirsada Sinanovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Izdavačka kuća “Dobra knjiga” iz Sarajeva, predstavila je novu knjigu bosanskohercegovačkog novinara i književnika Mirsada Sinanovića “Kolonija”. Ovaj roman je razglednica vremena poslije Drugog svjetskog rata u Foči, u kojoj su likovi, prinuđeni od komunističkog režima, ostavili život na selu i počeli živjeti u montažnim barakama kolonije, radeći u pilani, ostvarujući Titov Petogodišnji plan.

– U nametnutom zajedničkom životu “bratstva i jedinstva”, najviše stradaju likovi muslimana, poput Mensure, Muje i Hamdije jer provode život u bolu zbog odvojenosti od njihove iskonske bošnjačke I islamske tradicije. Knjiga na odličan način prikazuje uzroke prijašnjih i potonjih stradanja muslimana na ovim prostorima. Jedan od likova, Magbula, dok kupa pijanog muža veli: “Bajrami nam prolaze, a oni drže do svoga. Lijepo se obuku, idu jedni drugima”. Sinanović nas perom majstora pisane riječi, neobičnom kompozicijom djela, provodi kroz naizgled odvojene priče, čiji likovi se opetuju, tako da čitalac nije siguran da li čita zbirku priča ili roman, navodi u svojoj recenziji bh. režiser Mirza Pašić.

Sinanović je autor knjige ratnih reportaža “Smrti i pobjede” (1997.), knjige “Merdžan-kaduna – Male priče o velikim ljudima” (2013.) i knjige političkih eseja “Bosna između Washingtona i Daytona”, te romana: “Žrtvovanje vuku” (2003.), “San Hasana Nazira” (2005.), “Kulin” (2007.), “Ajvaz u Akhisaru” (2008.) i “Sokollu Mehmed-paša” (2016.).

Udruženje novinara BiH Sinanovića je proglasilo najboljim reporterom za 1994. godinu. Sinanović je predsjedik Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA