utorak, 22. novembar 2022 / 28. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Komšić i Džaferović poručili Dodiku: Uslov za imenovanje Tegeltije je NATO put

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su kao uslov za imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeće ministara BIH postavili NATO put BiH.
Komšić je rekao kako će Tegeltija dobiti njegovu podršku ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcionim planom za članstvom (MAP) BiH u NATO-u.

– Od budućeg kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a već se u javnosti pominje i njegovo ime (Zoran Tegeltija) očekujemo da prihvati sve što već jeste odluka, ne samo Predsjedništva BiH, nego i drugih institucija na nivou BiH. Iluzorno je očekivati da mi kao članovi Predsjedništva BiH, koje iza svojih leđa ima odluku koja nikada nije opozvana ili promijenjena, a tiče se NATO puta BiH i MAP-a, damo mandat osobi koja će unaprijed reći da neće to da realizuje. Nema ni logike da tako nastupimo, rekao je Komšić.

On je rekao da ne zna da li će biti promjene političkog stava političke opcije koja će kandidovati predsjedavajućeg VM BiH, pa i samog kandidata, ali da se njemu čini kontradiktornim da se nastupi protiv odluke koju je donijelo Predsjedništvo BiH.

Ćlan Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović kaže da je BiH u prethodnom mandatu napravila značajne iskorake i na planu evropskih i NATO integracija, ali i na planu ekonomskih reformi.

-Mir, stabilnost i stabilna politička scena, to je ono što je našoj zemlji u ovom trenutku najpotrebnije. Bez toga je teško nastaviti snažno ovim putem kojim smo krenuli u proteklom mandatu – kazao je Džaferović, govoreći o svojim očekivanjima u 2019. godini.

Na pitanje hoće li SDA podržati izbor Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Džaferović je rekao da postoje uvjet za to, a to je parlamentarna većina koja je jasno okupljena oko programa koji treba da bude ma tragu onoga o čemu je govorio.

– Program u sebi mora sadržavati jasan evropski, NATO i reformski put. Dakle, parlamentarna većina i program u kojem je sadržano ovo o čemu sam govorio, i što se mene tiče neće biti problema, jer sada je red na kandidata iz reda srpskog naroda. SNSD će predložiti to ime, ali ovo su uvjeti pod kojima ću mu ja dati svoj glas – poručio je Džaferović.

(Vijesti.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA