nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kongres SAD: Moguće da je Kina izvršila genocid nad Ujgurima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Moguće je da je Kina počinila “genocid” svojim postupanjem prema Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama u zapadnoj provinciji Xinjiang, navodi se u novom izvještaju dvostranačke komisije američkog Kongresa.

Kongresna izvršna komisija o Kini (CECC) rekla je da su se prošle godine pojavili novi dokazi da se “zločini protiv čovječnosti – i moguće genocid – dešavaju”.

CECC je također optužio Kinu da ugnjetava Ujgure u SAD-u.
Kina je naišla na veliku osudu zbog postavljanja kompleksa u Xinjiangu koje opisuje kao “trening centre” za iskorijenjavanje “ekstremizma” i pružanje ljudima novih vještina, ali drugi su to nazvali koncentracijskim kampovima.

UN navodi da je najmanje milion Ujgura pritvoreno u ovoj provinciji.

U izvještaju CECC-a se poziva na formalno američko “određivanje o tome da li je počinjeno nasilje” u Xinjiangu, i takvo određivanje se mora provesti u periodu od 90 dana nakon što je usvojen zakon 27. decembra.

Državni sekretar Mike Pompeo je u svojim posljednjim danima na toj poziciji, prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme Bijelu kuću 20. januara, razmišljao o toj odluci.

Kopredsjedavajući CECC-a demokratski zastupnik Jim McGovern rekao je da su kineske akcije prošle godine bile “šokantne i bez presedana” i pozvao je Kongres i dolazeću administraciju da utvrdi odgovornost Pekinga.

Stručnjaci kažu da bi određivanje genocida bila velika sramota za Kinu, drugu najveću svjetsku ekonomiju i stalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Također bi mogao biti problem za Bidena i komplikovati odnose sa Pekingom, iako je on u predizbornoj kampanji već rekao da se genocid desio u Xinjiangu.

(Vijesti.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA