SAFF

Kongres SAD: Moguće da je Kina izvršila genocid nad Ujgurima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Moguće je da je Kina počinila “genocid” svojim postupanjem prema Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama u zapadnoj provinciji Xinjiang, navodi se u novom izvještaju dvostranačke komisije američkog Kongresa.

Kongresna izvršna komisija o Kini (CECC) rekla je da su se prošle godine pojavili novi dokazi da se “zločini protiv čovječnosti – i moguće genocid – dešavaju”.

CECC je također optužio Kinu da ugnjetava Ujgure u SAD-u.
Kina je naišla na veliku osudu zbog postavljanja kompleksa u Xinjiangu koje opisuje kao “trening centre” za iskorijenjavanje “ekstremizma” i pružanje ljudima novih vještina, ali drugi su to nazvali koncentracijskim kampovima.

UN navodi da je najmanje milion Ujgura pritvoreno u ovoj provinciji.

U izvještaju CECC-a se poziva na formalno američko “određivanje o tome da li je počinjeno nasilje” u Xinjiangu, i takvo određivanje se mora provesti u periodu od 90 dana nakon što je usvojen zakon 27. decembra.

Državni sekretar Mike Pompeo je u svojim posljednjim danima na toj poziciji, prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme Bijelu kuću 20. januara, razmišljao o toj odluci.

Kopredsjedavajući CECC-a demokratski zastupnik Jim McGovern rekao je da su kineske akcije prošle godine bile “šokantne i bez presedana” i pozvao je Kongres i dolazeću administraciju da utvrdi odgovornost Pekinga.

Stručnjaci kažu da bi određivanje genocida bila velika sramota za Kinu, drugu najveću svjetsku ekonomiju i stalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Također bi mogao biti problem za Bidena i komplikovati odnose sa Pekingom, iako je on u predizbornoj kampanji već rekao da se genocid desio u Xinjiangu.

(Vijesti.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA