Kosovo: Aljbin Kurti najavio uvođenje obaveznog vojnog roka

393

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja završio je izlaganje programa kosovske vlade u kome je najavio uvođenje obaveznog vojnog roka za mlade u trajanju od tri mjeseca, podnošenje krivične prijave protiv Srbije zbog genocida i formiranje instituta za ratne zločine i genocid.

U prisustvu svih 120 poslanika, Kurti je naglasio da će vanjska politika Kosova “biti vođena na bazi bilateralnih odnosa”, a da će poseban tretman imati dijaspora, “jer je ona finansirala oslobodilački rat”.
On je najavio da će “odnosi sa Srbijom biti vođeni na ravnopravnosti, a u dijalog će biti uključena i pitanja nestalih lica i reparacija štete”, te najavljuje podnošenje tužbu protiv Beograda zbog zločina na Kosovu.
– Uvešćemo potpuni politički i ekonomski dijalog sa Srbijom – na bazi reciprociteta – naveo je Kurti.
Kurti je rekao da će njegova vlada biti ona koja će kazniti sve zločince iz vremena rata, a taj zadatak će sprovesti tužilaštvo uz pomoć institucija.
On je najavio da će njegov kabinet uvesti služenje vojnog roka koje će trajati tri mjeseca.
– Održaćemo naše obećanje i bićemo vlada štednje. Kabinet će brojati 15, umesto 23 ministra. Ministri će imati 33 zamjenika, umjesto dosadašnjih 88. Naš je cilj da smanjimo troškove administracije, a povećamo sredstva namijenjena realizaciji javnih projekata – naveo je Kurti.
On je naglasio da će njegov kabinet ispuniti obećanje da će pravda biti dostupna svima.
– Neće biti zaštićenih. Iskorijenićemo korupciju u vladi i institucijama, a borićemo se i za njeno iskorjenjivanje iz društva – poručio je Kurti i najavio da će u oblasti socijalne politike takođe biti formiran poseban fond za podršku porodicama koje imaju manje od 5.000 eura primanja na godišnjem nivou.
Kurti je najavio izgradnju /uvezivanje/ auto-puta Prizren-Tetovo, kao i rekonstrukciju svih pruga na Kosovu.
On je ponovio predizborno obećanje da će u energetici biti formirano zajedničko tržište, odnosno, zajednička distributivna mreža Kosova i Albanije.