četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kurti: Izbori na sjeveru moraju da se održe, ZSO neće biti formirana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Premijer Albin Kurti rekao je da vlada neće dozvoliti vakuum na sjeveru Kosova i da se izbori u četiri opštine moraju održati, ali i odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština.

U izjavi za austrijsku agenciju APA Kurti je rekao da se prazna mjesta na sjeveru, nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija, moraju brzo popuniti i da se ne može čekati na povratak Srba.

“Za mjesta četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova moraćemo da organizujemo nove izbore”, naveo je on i dodao da što se tiče 10 poslanika Srpske liste, njihova mjesta treba da popune drugi.

“Ako oni neće moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima”, poručio je Kurti.

Takođe kaže da i policajci treba što je brže moguće biti zamjenjeni, jer je, dodaje, neophodno da se osigura vladavina prava i bezbjednost za sve.

Kurti tvrdi da iza protesta na sjeveru stoji samo “jedna ekstremistička manjina među Srbima”, dok je velika većina od 90 odsto kosovskih Srba, je promjenila registarske tablice i da do sada nije bilo ni jednog incidenta ili žalbe na 1.500 izdatih opomena vlasnicima automobila sa srpskim tablicama mjesta sa Kosova.

Što se ZSO tiče, čije formiranje već dugo, kako konstatuje APA, traže SAD i EU, Kurti odbija mogućnost da ona bude formirana.

“Prošle godine sam došao na vlast i moji prethodnici su potpisali taj dokument, sa istim ljudima, koji su danas još uvijek na vlasti u Srbiji. Zašto to tada nisu formirali?”, pitao je on.

ZSO nije u saglasnosti sa našim ustavom, dodao je, jer kako kaže, osnova ustava Kosova multietničnost države, uz tvrdnje da zahtjevi za takvom autonomijom ne dolaze od većinsko srpskog stanovništva na Kosovu, već samo od Beograda kako bi kompenzovao gubitke koje je pretrpeo tokom rata za vrijeme Slobodana Miloševića.

“Ali to nije sprovodivo”, poručio je on.

Kurti je, izrazio uvjerenje da će u naredne dvije godine doći do konačnog dogovora sa Beogradom o punoj normalizaciji odnosa.

“Veoma sam optimističan zato što sa predsjednikom SAD Joe Bidenom u Vašingtonu i njemačkim kancelarom Olafom Scholzem u Berlinu postoji dobra prilika da se postigne dogovor”, tvrdi Kurti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA