SAFF

Kurti: Srbija vidi RS kao regiju pod svojom kontrolom, a BiH doživljava kao “privremenu državu”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kosovski premijer smatra kako je Srbija uzročnik broj jedan svih problema na Balkanu, a u opširnom intervjuu dotakao se i Bosne i Hercegovine.
“Putin svake sedmice govori o Kosovu. On je opsjednut Kosovom. Misli da su Irak i Afganistan bili neuspjesi i mrzi što je Kosovo uspješna priča NATO-a“, rekao je Kurti za bečki dnevnik.

On tvrdi da je Srbija pod velikim ruskim uticajem i da Beograd Bosnu i Hercegovinu, Crnu Gori i Kosovo smatra samo privremenim državama.

“Srbija igra ulogu Rusije na Balkanu. Ona vidi Republiku Srpsku na sličan način kao što Rusija vidi svog susjeda Bjelorusiju, odnosno kao regiju pod svojom kontrolom”, govori Kurti.

Kurti kaže da je Srbija već godinama ruska Gubernija, i da je neutralnost Srbije samo fingirana.

Ističe da se u Beogradu nalazi regionalno sjedište ruskog medija “Sputnjik“, a i 56 posto naftne kompanije Srbije je u vlasništvu Gasproma, i 51 posto najvećeg skladišta gasa.

“Ono što mene brine je neutralnost demokratskog zapada prema fingiranoj neutralnosti Srbije”, podvukao je kosovski premijer.

Podsjetio je da Srbija nije uvela sankcije protiv Rusije, nije osudila rat protiv Ukrajine, a Srpska pravoslavna crkva, kako navodi, nije solidarna sa ukrajinskom crkvom, već sa onom u Moskvi.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA