Lagumdžija i Radončić su spremni i na izdaju vlastitog naroda samo da ostanu na vlasti

435
semsudin mehmedovic

 Razgovarao: Ezher Beganović

Gospodine Mehmedoviću, pojedini mediji ovih dana su objavili informacije da vas Sipa nezakonito prati po nalogu direktora Gorana Zubca. Nakon što ste nedavno nezakonito uhapšeni evo sada vas nezakonito i prate. U kojoj fazi je vaš slučaj i kako je moguće da Sipa tako očigledno krši zakone Bosne i Hercegovine?

Mehmedović: Ranije sam ukazivao da je Sipa postala snažna politička poluga za eliminaciju političkih neistomišljenika iz poličkog života za račun političkih nalogodavaca (SNDSD-SDP), te stoga nezakonitost u radu Sipe je postalo pravilo a poštivanje zakona izuzetak, pa zato i ne čudi nastavak nezakonitih aktivnosti Sipe u svrhu kriminalizacije mene kao zastupnika i kao čovjeka a uz pomoć lokalnih mešetara ”uglednih privrednika” koji su utabali stazu prema sjedištu Sipe i kabinetu Dodika, filujući iste dezinformacijama o Mehmedoviću, te o njegovoj ”kriminalnoj” ratnoj proslosti.

Sudeći po reakcijama srpske politike i medija iz RS-a na vaše hapšenje, odnosno oslobađanje iz pritvora, oni ne žale vremena i sredstava da vas stave iza zatvorskih rešetaka. Zašto im je toliko stalo da vas proglase ratnim zločincem i pošalju u zatvor?

Mehmedović: Nije ovo samo pitanje Mehmedovića i njegovog pritvaranja već naprotiv čitav bošnjački korpus se identificirao sa slučajem Mehmedović. U pitanju je čast Bošnjaka i karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovim aktivnostima medija iz RS-a kao i njihovih političkih nalogodavaca se želi ”gebelsovskom” metodom pokazati kako je u jednom Tešnju počinjeno mnoštvo ratnih zločina prema Srbima što je apsolutna laž. Dok se prešućuju mnogi zločini nad Bošnjacima u ovom kraju. Aviobombardiranje djece u Tešanjci-8 mrtvih, granatiranje zeseoca u Kraševu-7 mrtvih, bombardovanje raketema tipa luna iz pravca Prnjavora-5 mrtvih, itd. Zaboravljajući 25000 protjeranih iz pravca Doboja i 15000 iz pravca Teslića, zaboravljajući logor kod Perce i u Barama, zaboravljajući igralište u Tesliću koje je korišteno kao logor za Bošnjake, zaboravljajući masovnu grobnicu Bebe u Tesliću i masakr u Grapskoj, zaboravljajući da su koristili Bošnjake civile kao živi štit prema Doboju. Eto, to su neke od činjenica koje zaboravljaju mediji iz Republike Srpske i njihovi politički mentori, stoga se ne može poistovijetiti Tešanj niti sa susjednim općinama niti sa cijelom Republikom Srpskom, koja je nastala na genocidu nad Bošnjacima.

Vi ste, kao član Parlamenta BiH, dobro upoznati sa sigurnosnim stanjem u Bosni i Hercegovini, naročito sa stanjem u sigurnosnim agencijam. Proteklih godina u javnosti su objavljeni brojni zabrinjavajući izvještaji o našim sigurnosnim agencijama. Dosta se govorilo i o Sipi u kojoj nema nijeda Bošnjak na rukovodećim pozicijama. U narodu je već smišljen novi naziv Sipe – „ Srpska istražna policijska agencija“. Kako komentirate stanje u državnim sigurnosnim agencijama i je li Sipa, de fakto, postala srpska policijska agencija?

Mehmedović: Nažalost, to je činjenica, jer se godinama govorilo o nacionalnom balansiranju u kadrovskom smislu kako na rukovodećim pozicijima tako i u sastavu ostalih radnika, ali je samo ostalo na riječima. Najviše do izražaja dolazi taj problem dolaskom Zupca na čelo Sipe koji je kao načelnik CJB Trebinje odbijao i svaku pomisao o saradnji sa bilo kojom državnom sigurnosnom agencijom, koje su ga itekako zadokumentovale u kriminalnim radnjama zajedno sa svojom rodbinom i prijateljima po kriminalu. Međutim, činim se da nije dovoljno insistirano na kadrovskom balansiranju ne samo u Sipi već i u ostalim Agencijama za provođenje zakona. Na djelu je provedba Sporazuma Dodik-Čović, pa se iz reda Bošnjaka instaliraju nestručni i podanički opredjeljeni kadrovi što Bošnjake profesionalce dovodi u veoma tešku situaciju.

Kako je moguće da su bošnjački političari pristali na to da u pojedinim državnim agencijama, kao što je slučaj sa Sipom, Bošnjaka skoro da i nema, naročito ih nema na rukovodećim pozicijama?

Mehmedović: I svaki put se prave razni ustupci. Nažalost, bilo je ustupaka koje je pravila i moja politička opcija, i ako treba “tražiti” zaslužne – onda su zaslužni svi koji su učestvovali u vlasti od Dajtona do danas. Kada je trebalo glasati za direktora Sipe, konkretno za Zubca, uslov je bio da Bošnjak bude pomoćnik direktora za kriminalističko-istražni odjel. Nažalost, tamo sjedi Anđelko Hrgić, dokazani predratni udbaš, specijalist poznat po progonu tzv. ustaške emigracije, pri čemu su stradavali i oni koji jesu bili ustaše i oni koji su bili demokrate, pa zbog toga protivnici totalitarnog režima. To je kadrovska politika agencije koja je redovno srpsko-hrvatski kompromis protiv Bošnjaka, a od Bošnjaka prihvataju bezbojne, bez stava i bez profesionalnog digniteta, samo da mogu kazati: eto, ima Bošnjak na toj poziciji… Očigledno je to rezultat dugogodišnje loše kadrovske politike.

Dugo godina ste poslanik u Parlamentu BiH, imate odlične informacije o političkoj situaciji u BiH. Ako je suditi po mogućnostima nametanja blokada i po uspješnom izglasavanju, po njih, povoljnih zakona srpska politika iz RS-a ima dominantnu ulogu na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Može li se onda reći da oni u suštini vladaju Bosnom i Hercegovinom?

Mehmedović: Mi smo na nivou BiH opoziciona stranka, mada nema potpuno jasne granice između opozicije i pozicije, osim u slučaju provedbe sporazuma Dodik – Lagumdžija. Kad je to u pitanju, mi na dan održavanja sjednice dobijemo zakone po hitnoj proceduri, i oni se izglasaju glasovima zastupnika parlamentarne većine. Mi iz opozicije nešto kažemo, protiv smo, i na tome se završi priča. Ali, kada su u pitanju neki dokumenti, ili zakon koji je štetan po državu Bosnu i Hercegovinu, ipak se probosanske snage svrstaju na jednu stranu. Što je, moram biti iskren, u posljednje vrijeme s ovom parlamentarnom većinom vrlo rijetko. Upravo zato što sve te zakone koji su antibosanski puste po hitnoj proceduri i mi nemamo šansu da bilo šta popravimo. To je izmjena zakona o komunikacijama, zakon o javnim nabavkama, zakon o sukobu interesa, o matičnom broju…, o prebivalištu, i dr. Dakle, zbog Dejtonskih mehanizama za blokade stiče se dojam da politika Republike Srpske je dominantna po svakom pitanju na državnom nivou, ali je to zahvaljujući neprincipijelnoj politici SDP-a i SBB-a koji čine parlamentarnu većinu sa ostalom četvorkom i koji prave strašne ustupke SNSD-u da bi ostali u parlamentarnoj većini.

Ima li među bošnjačkim političarima onih koji su spremni izdati svoj narod zarad ličnog interesa, odnosno kako komentirate stanje bošnjačke politike danas i slažete li se sa izjavom hafiza Ismeta Spahića, koji je rekao da bi se objesio da je na mjestu bošnjačkih političara?

Mehmedović: Ako analiziramo zadnje samo dvije godine vlasti, o čemu sam govorio prethodno, vidi se da oni koji trenutno čine parlamentarnu većinu u ime Bošnjaka spremni su uraditi sve da ostanu na vlasti koja je prolazna. Naprimjer, Dodik je rekao Lagumdžiji ‘ ako ne podržiš Zakon o matičnom broju i prebivalištu, ja ću tebe zamijeniti’! Konačno, mislim da trebaju probosanske političke snage birati partnere iz Republike Srpske, a ne da iz RS-a biraju partnera. Dosta je više ucjena tipa: neće se formirati Vijeće ministara, ili nešto drugo. Pa ne mora! Potrebno je hitno uraditi analizu provedbe Dejtonskog sporazuma i, zajedno sa onima koji su garantovali njegovu provedbu, napraviti ocjenu, te donijeti konačnu odluku – moguće i o vraćanju USTAVA RBiH. Zašto ne!? Ako se nije proveo sporazum u svim njegovim aneksima! A izjavu hfz. Spahića ne bih komentarisao, jer se ne uklapa ni u vjerske ni u ovosvjetske principe.

Po mnogima, sve što SDP danas radi zaslužan je Sulejman Tihić, koji je, nakon prošlih općih izbora, uspio sklopiti historijski koalicioni sporazum SDA i SDP, od kojeg je korist imao samo Zlatko Lagumdžija. Danas svi vidimo da je SDA, zahvaljujući Sulejmanu Tihiću, tada napravila veliku grešku. Tihić ovih dana pokušava sklopiti nekakav savez sa Fahrudinom Radončićem, koji se već duže vrijeme izuzetno trudi da se dokaže kao najžešći protivnik SDA. Da li su po vama ovo pogešni politički potezi SDA i kako komentirate aktuelno stanje u vašoj stranci?

Mehmedović: Smatram da svim političkim strankama u BiH treba jedna snažna katarza. Zašto? Čini mi se da smo svi u jednom glibu. Političke stranke postale su stranke jednog ili dva lica, pa to i u nazivu tako registriraju: SNSD – Milorad Dodik, BPS – Sefer Halilović, SBiH – Haris Silajdžić… To, zapravo, ruši demokratski ambijent i potpuno se izmjestilo odlučivanje iz parlamenata. Po kafanama ili stranačkim prostorijama sve se izdogovara, i mi u parlamentu treba samo da glasamo za ili protiv, što je apsolutno pogrešno. Ja sam više puta iznio svoje mišljenje, nama treba i potpuno novi zakon o političkom organiziranju u BiH: da se definišu okviri političkog djelovanja i političkih stranaka. Ne može u jednoj političkoj stranci biti ničija samovolja. Uzmimo SDP: nama socijaldemokratija kao politička opcija treba u BiH, ali nam ne treba komunizam. Ne treba nam jednoumlje Zlatka Lagumdžije.

Potrebno je vratiti međusobno poštovanje i povjerenje, prvo unutar stranaka, a zatim i na nivou bh. društva. Nije moguće ići naprijed na temelju spletki i podvala, ili na temelju dogovora dvojice protiv trećeg. Potreban nam je javni dijalog o minimalnom zajedničkom sadržiocu života u BiH, i taj dijalog ne treba očekivati samo od političara nego od svih: od političara na prvom mjestu, ali i od intelektualaca, medija, organizacija civilnog društva. A prijeko nam je potrebna i moralna obnova društva, jer je tranzicija u surovi kapitalizam od nekih ljudi napravila robote za bogaćenje. To je neodrživo!

Domaći mediji se intezivno bave milijardama koje Arapi ulažu u Srbiju. Zašto Arapi ulažu tolike novce u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku a u Bosni i Hercegovini ih skoro da i nema?

Mehmedović: Ovo je pitanje koje treba postaviti Ministru vanjskih poslova, koji je svojim potezima ne samo otjerao strane investitore iz BiH već je i ugled BiH u međunarodnim odnosima srozao na nivo nekih totalno nerazvijenih zemalja, pa kako onda očekivati da Arapi ulažu u Bosnu i Hercegovinu? Također, njegov odnos spram građana arapskog porijekla je neljudski i nehuman što je pokazao i za vrijeme Alijanse za promjene, a evo to čini i dan danas, jer nije ništa pokrenuo da građani BiH arapskog porijekla budu vraćeni u Bosnu i Hercegovinu koje je poslao u Gvantanamo, od kojih su neki i danas tamo. Ne bi me čudilo da tamo pošalje i neke od nas iz SDA.

Ako analiziramo zadnje samo dvije godine vlasti, o čemu sam govorio prethodno, vidi se da oni koji trenutno čine parlamentarnu većinu u ime Bošnjaka spremni su uraditi sve da ostanu na vlasti koja je prolazna. Naprimjer, Dodik je rekao Lagumdžiji ‘ ako ne podržiš Zakon o matičnom broju i prebivalištu, ja ću tebe zamijeniti’!

Ovo je pitanje koje treba postaviti Ministru vanjskih poslova, koji je svojim potezima ne samo otjerao strane investitore iz BiH već je i ugled BiH u međunarodnim odnosima srozao na nivo nekih totalno nerazvijenih zemalja, pa kako onda očekivati da Arapi ulažu u Bosnu i Hercegovinu?

Imad Al Husin, poznatiji kao Abu Hamza nalazi se skoro pet godina u Imigracionom centru u ulici Draže Mihailovića u Lukavici. Pet godina bez ikakvih optužbi i bez nekog nagovještaja do kada će trajati njegova agonija. Kako komentirate ovaj apsurd?

Mehmedović: Ovo je jedan od apsurda zakona o sigurnosnim agencijama gdje im se daje autonomno pravo da bez obrazloženja mogu da cijene ko je prijetnja po nacionalnu sigurnost te da ga godinama bez optužnice ili prijave ili suđenja drže u izolacionom centru, kako oni zovu azilu za strance, tako da Imad Al Husin već pet godina ćami u ovom centru a da mu niko nije dao valjano obrazloženje, zašto? Odgovorno tvrdim da je veća prijetnja po nacionalnu sigurnost Dušanka Majkić od ovog gospodina koji ništa loše u Bosni i Hercegovini nije uradio nego se bavio humanitarnim radom i pomagao građanima BiH kao prijeratni student Riječkog univerziteta.

Već duže vrijeme Milorad Dodik se hvali kako se poigrava sa bošnjačkim političarima. Po Dodikovom objašnjenju, on je na političku scenu BiH uspješno nametnuo novo pravilo po kojem se bošnjački političari natjeću ko će mu više dati ustupaka kako bi im kroz koalicione saveze omogućio zauzimanje pozicija u vlasti. On ne krije da je posebno zadovoljan sa Fahrudinom Radončićem i sa Zlatkom Lagumdžijom. Nažalost, sudeći po izglasavanju zakona, koji odgovoaraju RS-u, u Parlmentu BiH i Vijeću ministara, Dodikovo hvalisanje ima smisla. Slažete li se da su pojedini bošnjački političari pristali na Dodikove uslove?

Mehmedović: Nažalost, upravu je. Naime, napravljen je ambijent u kome se bošnjačke političke stranke nadmeću u ustupcima prema Dodiku što je pogubno, potrebno je obrnuti proces i napraviti ambijent u kome će politicki faktori iz RS-a da se nadmeću u jačanju BiH a ne njenom rušenju.