SAFF

Laž jezika je plod lažljivog srca

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Mustafa Lutfi el-Manfaluti / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Laž jezika je plod lažljivog srca, zato ne vjeruj u naklonost i ljubav lažova, i ne vjeruj u njegovo obećanje da će se držati dogovora i da će ispuniti potpisani ugovor. Bježi od lažova što dalje i ne primaj ga u svoje društvo.

Nema razlike između laganja riječima i laganja djelima u pogledu obmanjivanja ljudskih umova i napuštanja i izdaje istine. Nema razlike između toga da čovjek slaže i kaže: ”Ja sam pouzdan i povjerljiv, ne varam i ne izdajem, pa mi posudi novac, sigurno ću ti ga vratiti”, i ne vrati ga, ili ti dođe sa tesbihom u ruci, pa ti njegov tesbih, umjesto njegovog jezika, govori o njegovoj pouzdanosti i povjerljivosti, a zatim te prevari drugi put kao što te je prevario i prvi put. Štaviše, lažov djelima može te prevariti hiljadu puta prije nego što te lažov riječima prevari jednom.

Laž nije nešto što treba olahko shvatiti, jer je ona korijen zla i poroka, a ostali poroci i slabosti su samo njeni ogranci, i ona se pojavljuje u različitim oblicima.

Licemjer (munafik) je lažov, jer njegov jezik govori drugačije od onoga što mu je u srcu, ohol čovjek je lažov, jer on sebe stavlja na stepen koji mu ne pripada, veliki grješnik je lažov, jer on pobija svoju tvrdnju da vjeruje u Allaha i krši zavjet koji je dao Allahu.

Klevetnik i onaj koji prenosi tuđe riječi je lažov, jer se ne boji Allaha u pogledu širenja smutnje među ljudima, pa se suprotstavlja istini svojim klevetama i prenošenjem tuđih riječi. Ulizica je lažov, jer ti, naizgled, njegova spoljašnjost koristi, a njegova unutrašnjost te ujeda i ubrizgava ti otrov.

Laž je postala toliko lahka da kada upoznaš istinoljubivog čovjeka i pričaš drugima o njemu, oni se toliko začude kao da im pričaš o čudima i nadnaravnim stvarima i pojavama.

Zato, teško poštenom i istinoljubivom čovjeku od bijednog života i okruženja u kojem se ne drži do istine i u kojem istinoljubivost nije vrlina. Teško njemu od prijatelja koji izdaje prijateljstvo, i od druga čija je ljubav lažna, i od nepovjerljivog savjetnika, i od neznalice koji odaje tajne, i od alima koji krivo tumači vjeru, i od pobožnjaka koji lažno tvrdi da je evlija, i od trgovca koji vara u trgovini i krivo se zaklinje, i od novinara koji trguje umovima slobodnih ljudi kao što trgovac robljem trguje robovima, i danonoćno laže sebe i druge ljude.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA