Libanski šija i član Hezbolaha Hassan Haidar Diab godinama širi laži u Večernjem listu o “islamskom radikalizmu” u BiH

2986

Hassan Haidar Diab je libanski šija koji radi kao novinar u zagrebačkom Večernjem listu. On godinama širi laži o islamu i muslimanima u BiH. Danas je Večernji list objavio njegov tekst u kojem se navodi  da “BiH postaje glavni centar za islamističke ekstremiste, mijenja se i kulturološka slika Sarajeva i okolice“. U spomenutom tekstu Diab se posebno obrušava na Nezima Halilovića Muderrisa, Islamsku zajednicu, arapske turiste i biznismene, a nije zaboravio ni Saff.

Nema nikakve sumnje da Diab  piše protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine zadojen šijskom mržnjom i sektaškim ideološkim željama da šiizam u ovoj regiji postane prihvaćen. Saff je prije nekoliko godina objavio dokumente Obavještajno-sigurnosne službe BiH u kojima se navode detalji lika i djela Hassana Haidara Diaba ( U Osinom izještaju se Diab predstavlja kao Hosein Diba).

„Pajt nam je kroz kontakt prezentirao određena saznanja koja ukazuju da bi jedan broj libanskih državljana, šiitskog porijekla, mogao biti u vezi sa organizacijom Hezbolah. S tim u vezi Pajt nam je identificirao libanske državljane dr. Lealu Zikha i Al Nurina, koji je, navodno, trenutno na specijalizaciji u Kliničkom centru „Koševo”. Obojica su redovni na seansama koje redovno organizira šiitski duhovni vođa u BiH šejh Eidi. Dr. Lealu Zikha i Al Nurina su bili u bliskim vezama sa Hoseinom Diabom, trenutno nastanjenim u Republici Hrvatskoj gdje je zaposlen u svojstvu novinara. Za Diaba početna operativna saznanja ukazuju da je svojevremeno bio čelnik organizacije Hezbolah za Republiku Hrvatsku”. Perzijski koledž u Ilijašu je također u epicentru pažnje. OSA u Koledžu ima izgrađena operativna uporišta”, navodi se u izvještaju OSA-e.

Višegodišnja dosljednost u plašenju svijeta muslimanima iz BiH ukazuje da je Hassan Haidar Diab predan svojoj šijskoj misiji.

hassan_haidar_diab2

Foto: Hassan Haidar Diab je čest gost Hezbolaha u Siriji gdje glumi ratnog reportera Večernjeg lista