četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Lijepi prizori iz Mesdžidul-harama: Hadžije iz cijelog svijeta pristižu u Mekku

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Milioni hodočasnika iz svih krajeva svijeta pristižu u Meku kako bi obavili hadž, petu po redu svetu islamsku dužnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon dvije godine pandemije zbog koje je hodočašće bilo ograničeno samo na stanovnike Saudijske Arabije, Mesdžidul-haram, poznat i kao Sveta džamija ili Velika džamija u Mekki, koja predstavlja centar muslimanskog svijeta i mjesto prema kojem se muslimani pet puta dnevno okreću tokom obavljanja molitve, ponovo je mjesto na kojem su se okupili brojni vjernici

Saudijska Arabija objavila je da će ove godine na hodočašće hadža biti prihvaćeno ukupno milion posjetilaca iz zemlje i inostranstva. Ove godine obrede hadža mogu obaviti mlađi od 65 godina, sa primljenim osnovnim dozama vakcine protiv COVID-19.

Dan Arefata je u petak, 8. jula. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA