“Ljuti Krajišnici”: Pozivamo institucije međunarodne zajednice u BiH da nas zaštite od prijedorske policije

3823

“Uznemireni saopštenjem za javnost koje je medijima plasirao Centar javne bezbjednosti Prijedor, a u kojem je navedeno da je protiv trojice naših članova podnešen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka, Područna jedinica Prijedor, zbog, kako se u saopštenju kaže sprečavanja službenog lica u vršenju službene dužnosti i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, koristimo priliku da javnost upoznamo sa nekoliko činjenica.

Navijačka skupina “Ljuti Krajišnici” registrovana je kao nevladino udruženje čiji je između ostalog cilj pomoć ljudima u nevolji. Djelujemo kao legalno registrovan pravni subjekt. Tako smo nakon majskih poplava organizovano došli u Prijedor s kamionom humanitarne pomoći djelivši ga svim građanima Prijedora bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. O ovome postoje fotografije i video zapisi kojima su ovjekovječeni dirljivi susreti sa građanima Prijedora, posebno sa građanima Srpske nacionalnosti. Našim nazivom pomažemo jačanju nekih drugih identiteta, a ne samo nacionalnih. Biti Krajišnik ponos je svih građana sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i naciju. Stoga nas je uvrijedilo zlonamjerno etiketiranje “Ljutih Krajišnika” jednom nacionalističkom i rasističkom organizacijom.


Tačno je i niko od nas ne osporava da smo tog dana, 20.jula 2014.godine s najboljim namjerama spontano došli u Prijedor kako bi prisustvovali kolektivnoj dženazi i ukopu 284 nevinih civilnih žrtava rata među kojima i deset identifikovanih članova porodice našeg maloljetnog člana A.D. Tačno je da se na izlazu iz Kozarca nakon obavljanja dženaze desio incident u kojem postoji više vinovnika. Između ostalih i navedeni, a navodno spriječeni pripadnik prijedorske policije koji je, prekoračujući svoje ovlasti, a u prisustvu ogromnog broja potresenih članova porodica, grubo nasrnuo na jedno lice čime je došlo do reakcije prisutnih građana, a tek onda i jednog dijela naših članova koji su djelovali u afektu i emotivno.

Zabrinjava nas činjuenica da je povod policijske istrage urađeni video zapis postavljen na velikom broju internet stranica te da se policija bavi samo tim dijelom događaja.

Tokom privođenja i ispitivanja pripadnici naše organizacije su bili izloženi prijetnjama i povicima istražioca koji su bili više nego neprimjereni vremenu i prostoru u kojem živimo. Podsjećamo javnost da je u Prijedoru 14.septembra nakon odigrane košarkaške utakmice između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država napadnuta Čaršijska džamija. Taj incident je takođe zabilježen kamerama a vinovnici tog događaja su ubrzo otkriveni i poznati prijedorskoj policiji. Da ironija bude veća, ovaj događaj se desio u prisustvu prijedorskih policajaca. No, za razliku od slučaja u Kozarcu ovaj događaj se okarakterisao kao “oštećenje ili otuđenje tuđe stvari”. Po ko zna koji put razbijena stakla su zamjenjena, a građani islamske vjeroispovjesti ostali u strahu kako od budućih događaja tako i od same policije koja ih je svojim saopštenjem za javnost dodatno ponizila.

Zbog toga izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog selektivnog pristupa prijedorske policije koja na ovakav način šalje zabrinjavajuću poruku građanima Prijedora nesrpske nacionalnosti. Ne bježimo od svoje eventualne odgovornosti, ali imamo dovoljno razloga da izrazimo sumnju u namjere načelnika CJB Prijedor i zabrinutost za fer odnos prema trojici lica protiv kojih je upućen izvještaj, a koji su takođe selektivno probrani jer se radi o licima sa područja Prijedora, od kojih se jedan uopšte ne vidi na navedenom video uradku.

Tražimo od institucija međunarodne zajednice, a prije svega od Ureda Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, te Ureda Evropske Unije u BiH Petera Sorensena kao i svih ostalih relevantnih institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima da u narednim danima adekvatno reaguju. Očekujemo da će se prije svega ispitati rad i djelovanje prijedorske policije u kojoj je sa radnih mjesta pred lice pravde a zbog počinjenih ratnih zločina privedeno 16 policajaca.

Ne očekujemo da nas neko brani zbog nečega što smo eventualno skrivili, ali tražimo da se rasvjetli kompletan događaj i pred lice pravde privedu svi odgovorni za ovaj nemili događaj pa i navedeni policajac koji je svojim ponašanjem, ne uzimajući u obzir težinu događaja kojem smo prisustvovali izazvao navedeni incident. Pozivamo sve svjedoke koji bi pomogli u rasvjetljavanju svih činjenica da nam se jave i pomognu u slučaju pokretanja sudskog procesa protiv naših članova”.