SAFF

Mehmedović: Imamo odgovornost biti protiv ovakvog saziva Vijeća ministara

Facebook
Twitter
WhatsApp

Proteklih dana izabran je novi saziv Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine. Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović je u svom govoru upozorio na posljedice koje bi mogle uslijediti zbopg imenovanja novog Vijeća ministara.

Imamo odgovornost biti protiv ovakvog saziva Vijeća ministara

Generalno, posmatrajući sastav predloženih kandidata za Vijeće ministara može se uočiti slijedeće:

1. Izostanak kompetencija.

2. Obećavajuća nova energija koja treba da povuče snažno BiH ka euroatlanskim integracijama nije uopće vidljiva u snishodljivim kandidatima koji će slušati samo svoje lidere a ne biti na usluzi građanima, naprotiv, očekivano su neki tu da blokiraju razvoj institucija i BiH, da prikažu BiH u što gorem svjetlu…..je li vam to misija?

3. SNSD-HDZ-Osmorka…imate matematičku većinu i to se mora poštovati, ali posebice vi iz Osmorke preuzimate povijesnu odgovornost i ulogu da li će se ugledati prosperitet BiH ili će se desiti izdaja Bosne…sa nametnutim kadrovima koji su istrošeni, kompromitovani…

4. Netransparentan politički okvir koji je okupio matematičku većinu,…građani BiH imaju pravo da to znaju…ili da vam prevedem KOLIKU CIJENU JE OSMORKA SPREMNA PLATITI ZA ministarske i ambasadorske pozicije.

5. Pomno ćemo pratiti svaki vaš potez i uzbunjivati javnost na svaki pogrešan korak koji napravite il ne daj Bože procese vratite unazad…

Pozivam predstavnike MZ ,prije svega OHR i PIC da ponište i stave van pravne snage odluku o odlikovanju Putina, odnosno da podrže stav da kandidati snsd i njihovi koalicioni partneri ne mogu biti članovi VM dok je na snazi odluka o odlikovanju Putina.

Glasanje i podrška kandidatima iz RS koji podržavaju agresivni rat prema Ukrajini i odlikovanje V.Putinu je podrška Ruskoj Federaciji da nastavi da urušavanjem međunarodnog svjetskog poretka i podrška teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Tražim da se svaki kandidat uključujući i kandidate iz Federacija BiH izjasne da li podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu i da javno kažu kako i na koji način ce djelovati da se sprovedu međunarodne sankcije prema Rusiji, odnosno kako će poštivati odluke ove države koja je osudila agresiju na Ukrajinu.

Obzirom da visoki predstavnik BiH i Tužilaštvo BiH i ove godine nisu preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pogledu obilježavanja 9.januara i nepoštivanja i nesprovođenja presude Ustavnog suda BiH i činjenice da su neki predloženi kandidati bili na obilježavanju nelegalnog datuma,tražim da se SVI kandidati za VM BiH izjasne da li poštuju presude dva suda Međunarodnog suda pravde i Krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u pogledu počinjenog genocida u Srebrenici.

Pitanje bi glasilo: ”Da li potvrđujete legalitet i legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji su presudili zločin genocida u Srebrenici nad Bošnjacima”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA