Mektić: Nema indicija da je napadač Nerdin Ibrić pripadao vehabijskom pokretu

225

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić očekuje da u narednih nekoliko dana budu završeni rezultati istrage o napadu u Zvorniku, u kojem je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, jer nema razloga da ovaj slučaj ne bude brzo rasvijetljen.
Mektić je napomenuo da su već danas preduzete određene aktivnosti – izuzimanje određene dokumentacije, te hapšenja i saslušanja lica koja se dovode u vezu sa ovim činom.
Prije početka sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Mektić je rekao novinarima u Banjaluci da bezbjednosne službe nemaju indicija da je napadač Nerdin Ibrić bio indoktriniran i da je pripadao vehabijskom pokretu iz mjesta Dubnica kod Kalesije.
On je napomenuo da postoje indicije da je napadač bio povezan sa nekim licima, a istraga će utvrditi da li su ta lica uticala na ovaj teroristički čin.
Mektić je rekao da je pod nadzorom određeni broj lica, ali da ne može biti cijelo mjesto.
On je ponovio da sinoćnji događaj definitivno jeste teroristički čin i da BiH definitivno ima problem sa terorizmom, te da mora naći odgovor na taj problem.

“Ne možemo to tolerisati, ni na koji način dozvoliti da problem terorizma eksalira do te mjere da postane problem društva”, rekao je Mektić.

On je uvjeren da BiH ima kapacitete da se suprotstavi terorizmu i da će biti pronađena adekvatna rješenja da bude spriječen svaki oblik terorističkog djelovanja.

Mektić je dodao da se mora posvetiti pažnja ekstremno radikalnim ideologijama koje u sebi sadrže elemente nasilja, te presjeći svaki način finansiranja teroizma.