SAFF

Memorijalni centar u Potočarima u 2017. zabilježio više od 100.000 posjeta

Facebook
Twitter
WhatsApp

Broj posjeta Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida raste iz godinu u godinu, te je prošle godine broj posjeta organizovanih grupa, domaćih i stranih, povećan u odnosu na prethodnu godinu.

Kustos historičar Memorijalnog centra Azir Osmanović kaže u izjavi za Fenu da je ovaj centar u 2017. godini posjetilo više od 40.494 posjetilaca, od toga domaćih 22.754 i stranih 17.740 i to u organizovanim grupama koje se uredno najave Memorijalnom centru, dok je isto tako zabilježeno najmanje toliko posjetilaca bez najave ili u tzv. individualnim posjetama.

-Kada se saberu sve te brojke, uključujući i broj posjetilaca na dan dženaze, po našoj evidenciji koja se vodi svakodnevno, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari u 2017. godini posjetilo je 104.110 posjetilaca – ističe Osmanović.

Povećanje broja posjetilaca Memorijalnom centru nalazi u činjenici da je u prošloj godini porastao i broj turista u BiH što se odražava i na broj posjetilaca u ovom centru. Naime, pored Sarajeva i Mostara većina onih koji posjete BiH, kako naglašava, žele posjetiti i Srebrenicu odnosno Memorijalni centar u Potočarima.

Osmanović navodi da je prošle godine bio veći broj posjetilaca iz Malezije i Turske, a neke turističke agencije su u okviru svojih turističkih tura po Balkanu odlučile da uvrste i Memorijalni centar koji treba obići kao mjesto najvećeg zločina u Evropi poslije II svjetskog rata.

-Tu je i veliki broj studenata iz raznih zemalja svijeta koji studiraju historiju, međunarodne odnose, ljudska prava i druge odsjeke koje imaju veze s ovim temama. Najviše se radi o grupama iz Amerike, Australije, Turske, Italije i Engleske. Najveći broj domaćih posjetilaca su učenici osnovnih i srednjih škola iz FBiH, članovi različitih udruženja i grupa građana, džemata itd – potcrtao je Osmanović.

Prošle godine otvorena je i stalna postavka izložbe “Srebrenički genocid-neuspjeh međunarodne zajednice“ koja na objektivan i slikovit način prikazuje genocid u Srebrenici, a koja je također izazvala interes posjetitelja Memorijalnog centra.

Memorijalni centar je zvanično otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton u septembru 2003. godine. Iste godine u martu je izvršen ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na srebrenički masakr.

Dosada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.575 žrtava genocida.

(Fena)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA