subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Milanović priznao: Imam i ja blesavih ideja

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, kazao je kako nema načina da situacija u Bosni i Hercegovini eskalira u sukob jer to nije Rusija. Govorio je i o Miloradu Dodiku kazavši kako je za on za nekoga čudovište, a za njega sagovornik.

Milanović je rekao kako ga pojačavanje snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini ne zabrinjava jer nema mogućnosti sukoba.

– To nije Rusija, tu nema 100 – 200 hiljada vojnika, nema nijednog tenka. Time EU pokazuje svoju snagu i pere savjest zbog onoga što se dešava u Ukrajini. Ali Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo ovdje je nešto sasvim drugo. Srećom, mnogo benignije nego što je bilo – rekao je Milanović.

Potom se ispravio, pa rekao kako je Evropska unija ipak napravila sve što je mogla.

Govoreći o sjednici Evropskog parlamenta na kojem će se raspravljati o sankcijama Miloradu Dodiku, kazao je kako EP ne uvodi nikakve sankcije, koliko on zna.

– Ne volim hajke. Obično ih predvode kukavice i onda kad zagusti, one se sakriju u prvu rupu – rekao je Milanović, a potom napravio lapsus kazavši kako je “Milorad Dodik predstavnik srpskog naroda u Srbiji koji tamo živi”.

– On je sagovornik kojeg poznam, strahujem od onih koje ne poznam i koji su dovedeni za ruku. Kao i Milorad Dodik prije 20 godina pa se sada pretvorio u ovo što jeste. Nekima je čudovište. Meni nije, meni je sagovornik. Ja mu neću uvoditi sankcije – rekao je Milanović.

Na konstataciju novinarke da Dodik prijeti otcjepljenjem, Milanović je rekao:

– Imam i ja blesavih ideja kao i vi. Jedno su ideje, jedno politička retorika, drugo je realnost i šta se želi postići onim što se govori. Dok nema nasilja, on je za mene sagovornik. Čak je i Vučić za mene sagovornik. Sada treba odlučiti gdje je. Dodik neka se bavi svojim poslom. Njegova ideja je ideja. Šta je ideja o trećem entitetu? Čujete je to od dosta Hrvata. Je li to ideja koja vodi razdvajanju BiH, pustošenju i pljačkanju ili dio političke strategije da se neka oteta prava vrate Hrvatima, a da se Srbima ne uzima ono što je njihovo. Ja nisam glasao za Republiku Srpsku, to nije moja ljubav, ali ona postoji činjenica je. Kao Srbija i Kosovo. Neka shvate da ga moraju priznati svi i Ukrajina neka prizna Kosovo i svi drugi – rekao je Milanović.

Dodao je da to “ne radi iz pakosti prema Srbiji već zato što Srbiju želi vidjeti na Zapadu, koliko god taj Zapad bio smušen”.

(N1)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA