Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

284

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Novi poglavar SPC, 46. po redu, izabran je na sjednici Svetog arhijerejskog sabora, koji je održan u Beogradu, prvi put van Patrijaršije, zbog epidemiološke situacije.
Novi patrijarh je izabran apostolskim žrijebom, a ime je između trojice kandidata, izvukao monah Matej manastira Sisojevac, kod Paraćina.
Prethodno su vladike tajno glasale i izbor svele na tri kandidata, čija su imena stavljena u kovertu odakle je jedno ime izvučeno kao novi patrijarh.

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC-u, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Prema riječima upućenih u zbivanja u SPC-u, mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, kao brojni drugi episkopi, što otvara mogućnost Vučiću da lakše riješi ovo pitanje kroz pregovore sa Prištinom.

Krajem prošle godine Porfirije je napao Sonju Biserko zbog teksta koji je na portalu Dojče Vele dana 13. decembra objavljen pod naslovom “RS kao ratni plijen od kojeg Srbija ne odustaje”. On u tom tekstu brani Republiku Srpsku.