SAFF

Godišnjica stravičnog zločina nad Bošnjacima u Herama

Facebook
Twitter
WhatsApp

Halem Hero zasigurno nikome zla nije mislio niti učinio. Sejad Bobar ni mrava nikada ne bi zgazio, a kamoli nekome napakostio. A tek djevojčica Elna! Šta je kome mogla učiniti? Bila je maksum, bezgrešno biće tek postalo na svijet, a tako je izmasakrirana da je bolje i ne opisivati. I svi ostali.

Živjeti u maloj sredini koja je devedesetih godina prošlog stoljeća doživjela i preko glave prometnula mnogo čega bolnog i stravičnog, automatski znači imati unaprijed isplaniran kalendar datuma koji se iz godine u godinu ponavljaju, jednako tužni i bolni. Jednostavno, vrijeme prolazi, život ide dalje, ali rane ne zacjeljuju.

A rana je barem 36. Naime, 24. januara 1994. godine u ovom selu, nedaleko od Prozora, pripadnici 175. brigade HV-a i pripadnici HVO brigade “Rama” izvršili su stravičan zločin nad civilima Bošnjacima. U opsežnoj akciji pobijeno je sve što se zateklo u selu te su uništeni stambeni i privredni objekti. Tog 24. januara ubijeno je čak 36 osoba, među kojima su bile i dvije žene hrvatske nacionalnosti. Među ubijenim je bilo i djece i staraca, a pojedina su tijela zvjerski masakrirana.

U Herama je 1991. godine živjelo 270 Bošnjaka. Danas je to posve drugačija slika. U selu živi otprilike 35 porodica s vrlo malim brojem djece i omladine i veoma malo sklopljenih novih brakova te uz stalnu tendenciju odseljavanja ionako malobrojnog stanovništva. Selo je obnovljeno, ali je znatan dio porodica odselio u Prozor, Bugojno, Mostar ili u neku od zemalja izvan granica Bosne i Hercegovine.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA