Nadbiskup prisiljavao dječake na seks: Pronađeno 100.000 snimaka i fotografija gole djece

2843

Poljak Jozef Wesolowski je u kućnom pritvoru unutar Vatikana, saopćio je Vatikan. Wesolowski je najistaknutija crkvena osoba uhićena nakon Paola Gabrielea, bivšeg papinog sobara proglašenog krivim 2012. da je krao i odavao privatne dokumente bivšeg pape Benedikta XVI.
Wesolowski je imao tajni folder na računalu nuncijature u Santo Domingu, a uhićen je prije tri dana, prenosi Corriere della Sera.
Wesolowski je na računalo pohranio preko 100.000 datoteka pornografskih slika i snimaka, koje je “skidao” s interneta, a žrtve je prisiljavao da se slikaju za njega. Dio slika spremio je i na prijenosno računalo. Na slikama se nalaze dječaci, u dobi od 13 do 17 godina, prisiljeni na seksualne odnose s vršnjacima, ali i s odraslima, piše Corriere.
U toku je istraga u kojoj se pokušava utvrditi je li nadbiskup Wesolowski imao suradnike u svom “projektu”. Sumnja se kako je Poljak samo dio međunarodne mreže koja se bavi ovakvim ilegalnim aktivnostima.
Uz 100 hiljada pronađenih slika, navodi se kako je otkriveno i 45.000 slika koje je bivši nadbiskup pokušao obrisati.
Wesolowski je slike i snimke sortirao po “kategorijama”, a na nekima od njih pojavljuju se i djevojčice. Ipak, prevladavaju dječaci.
Corriere navodi kako je Wesolowski “ugrabio” na desetke maloljetnika, no u sudskom procesu navode se samo imena trojice dječaka i njihovih majki. Dječaci su potvrdili seksualno nasilje koje je nad njima počinio nadbiskup.
Poljak je, za vrijeme uhićenja ovog utorka, objavio kako želi govoriti. “Mogu pojasniti situaciju u kojoj se nalazim, objasniti pogrešku”, rekao je.
Objašnjeno mu je kako će mu prilika za to biti omogućena u prisustvu odvjetnika.