ponedjeljak, 27. juni 2022 / 28. zu-l-ka'de 1443

SAFF

Neka početak ramazana bude u znaku istigfara, a kraj u znaku Allahovog magfireta 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Upitan je šejh Eš-Šenkiti: ”Šejh, šta nam preporučuješ kako bi što bolje i spremnije dočekali ramazan?” 

Šejh Eš-Šenkiti, odgovorio je: ”Najbolje čime možemo dočekati dane u kojima su propisani posebni ibadeti, kao što je ramazan, jeste mnoštvo istigfara i traženja oprosta od Allaha za počinjene grijehe, jer grijesi lišavaju čovjeka blagodati upute i ispravnog rezonovanja. 

Nikada čovjek nije svoje srce vezao za istigfar, a da ga nije očistio.

Onaj ko puno čini istigfar, ako je slab, ojačat će, ako je bolestan, ozdravit će, ako je iskušan nekom nevoljom i tegobom, Allah će mu dati izlaz i olakšat će mu, ako je neodlučan i zbunjen, bit će upućen, ako je uznemiren, istigfarom će postići smirenost.

Istigfar i traženje oprosta od Allaha je garancija i sigurnost (od Allahove kazne) koja nam je ostala nakon Allahovog Poslanika, sallallahu alejihi ve sellem, jer je Uzvišeni Allah objavio: ”Allah ih nije kaznio, jer si ti među njima bio; i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti.” (El-Enfal, 33.)

Hafiz Ibn Kesir, rekao je: ”Koga god karakterizira ova osobina, tj. istigfar i traženje oprosta, Allah će mu olakšati puteve opskrbe, olakšat će njegove poslove, sačuvat će ga i osnažiti.”

Razmislimo o snazi ​​ Omerovih, radijallahu anhu, riječi: ”Kada bi se munja spustila s neba, ne bi pogodila one koji čine istigfar.”

Stoga, neka početak ramazana bude u znaku istigfara, a kraj u znaku Allahovog magfireta i oprosta, ako Bog da.  

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA