petak, 12. august 2022 / 14. muharrem 1444

SAFF

Netanjahu se obratio građanima Kosova: Na pomolu nova era

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obratio se pismom kosovskom narodu uz poruku da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

Na ceremoniji proslave “Rosh Hashanah”, jevrejske Nove godine, u prisustvu najvišeg držvnog vrha Kosova, izraelski premijer Netanyahu je poručio da u ovoj Novoj godini pruža ruku prijateljstva kosovskom narodu i da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

– Posljednja dešavanja između Izraela i Kosova mogu pomoći započinjanju nove ere koja će biti od koristi za oba naroda. Uvjeren sam da možemo mnogo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo te rezultate vidjeti – poručio je Netanyahu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Abdullah Hoti i pojedini ministri, bivši premijer i lider “Samoopredeljenja” Albin Kurti, te vjerski lideri i predstavnici jevrejske zajednice na Kosovu i u Albaniji.

Kosovski predsjednik Thaci je kazao da je naglasio da će od obostranog priznanja Kosova i Izraela svi imati koristi i da će biti više mira i sigurnosti. Izrazio je nadu da će priznanje biti uskoro ozvaničeno.

Prema Thaciju ovo je historijski momenat nakon postizanja Washingtonskog sporazuma, koji ima ekonomski karakter, ali potencira i priznaje Kosova i Izraela.

– Recipročno priznanje između Kosova i Izraela ima stratešku važnost za našu državu i za Izrael zato što će osnažiti Kosovo i njegov međunarodni subjektivitet. Također, ono što nas čini sretnim i ponosnim nakon mnogih napora je ovo reciprično priznanje koje se desilo u Bieloj kući, posredstvom Washingtona – kazao je Thaci.

Kosovski premijer Hoti je poželio da cijela nova jevrejska godina ide kao jabuke i med, omiljeno jelo Jevreja za ovaj praznik.

– Rosh Hashanah je ovoga puta poseban. Ovo je praznik koji obiležava obostrano priznanje Kosova i Izraela. Jevrejska zajednica na Kosovu je važna karika u našim odnosima. Mi ćemo uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa prijateljskom zemljom Izrael i iznad toga uspostavićemo naše odnose u svakom pravcu – kazao je Hoti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA