Netanjahu se obratio građanima Kosova: Na pomolu nova era

670

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obratio se pismom kosovskom narodu uz poruku da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

Na ceremoniji proslave “Rosh Hashanah”, jevrejske Nove godine, u prisustvu najvišeg držvnog vrha Kosova, izraelski premijer Netanyahu je poručio da u ovoj Novoj godini pruža ruku prijateljstva kosovskom narodu i da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

– Posljednja dešavanja između Izraela i Kosova mogu pomoći započinjanju nove ere koja će biti od koristi za oba naroda. Uvjeren sam da možemo mnogo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo te rezultate vidjeti – poručio je Netanyahu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Abdullah Hoti i pojedini ministri, bivši premijer i lider “Samoopredeljenja” Albin Kurti, te vjerski lideri i predstavnici jevrejske zajednice na Kosovu i u Albaniji.

Kosovski predsjednik Thaci je kazao da je naglasio da će od obostranog priznanja Kosova i Izraela svi imati koristi i da će biti više mira i sigurnosti. Izrazio je nadu da će priznanje biti uskoro ozvaničeno.

Prema Thaciju ovo je historijski momenat nakon postizanja Washingtonskog sporazuma, koji ima ekonomski karakter, ali potencira i priznaje Kosova i Izraela.

– Recipročno priznanje između Kosova i Izraela ima stratešku važnost za našu državu i za Izrael zato što će osnažiti Kosovo i njegov međunarodni subjektivitet. Također, ono što nas čini sretnim i ponosnim nakon mnogih napora je ovo reciprično priznanje koje se desilo u Bieloj kući, posredstvom Washingtona – kazao je Thaci.

Kosovski premijer Hoti je poželio da cijela nova jevrejska godina ide kao jabuke i med, omiljeno jelo Jevreja za ovaj praznik.

– Rosh Hashanah je ovoga puta poseban. Ovo je praznik koji obiležava obostrano priznanje Kosova i Izraela. Jevrejska zajednica na Kosovu je važna karika u našim odnosima. Mi ćemo uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa prijateljskom zemljom Izrael i iznad toga uspostavićemo naše odnose u svakom pravcu – kazao je Hoti.