SAFF

Novi rektor Univerziteta u Sarajevu je prof. dr. Tarik Zaimović

Facebook
Twitter
WhatsApp

Tajnim glasanjem, Senat Univerziteta u Sarajevu, danas je izabrao prof. dr. Tarika Zaimovića, za novog rektora.
Izabran je za mandatni period 2024–2028. godine, a na ovoj poziciji zamijenio je Rifata Škrijelja koji je rektor bio prethodnih osam godina.

Prof. dr. Tarik Zaimović, uposlenik je na Ekonomskom fakultetu.

Mandat rektora počinje 1. oktobra u godini u kojoj je izabran, a prestaje 30. septembra u godini u kojoj mu ističe mandat.

Rasim Muratović, predsjednik Komisije za izbor rektora, kazao je kako su imali dva kruga glasanja, ali da u prvom krugu nisu imali potrebnu većinu.

– Glasalo je ukupno 46 članova Senata i u prvom krugu je Zaimović dobio 23, a Hadžović-Džuvo 19 glasova. Četiri glasa bila su nevažeća, što je bilo nedovoljno za izbor rektora. Onda smo išli u drugi krug u kojem je Zaimović dobio 24 glasa, Hadžović-Džuvo 23 i jedan glas je bio nevažeći. Prema pravilima, novi rektor UNSA za period 2024 – 2028. je prof. dr. Tarik Zaimović – kazao je Muratović.

Dodao je da je sjednica senata protekla u najboljem redu, na akademskom nivou.

– I jedan i drugi kandidat izložili su svoje programe rada, bilo je određenih pitanja, na koja su oni odgovorili. Mislim da su i jedan i drugi program bili sjajni, da su kandidati za rektora bili sjajni, pobijedio je ko je pobijedio sa nekom ne velikom razlikom u glasovima i ja čestitam novoizabranom rektoru UNSA – naveo je Muratović.

Novoizabrani rektor Zaimović zahvalio se kolegama senatorima na povjerenju koje su mu ukazali i kazao da će nastaviti raditi na razvoju Univerziteta u Sarajevu.
– Puno je posla pred nama, velika smo institucija. U proteklih pet godina je bilo dosta izazovno i nadam se da ćemo u narednom periodu postići još bolje rezultate i nastaviti tu tradiciju da budemo centar izvrsnosti svih javnih, ali i privatni univerzitata u BiH – kazao je Zaimović.

(Faktor.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA