SAFF

Oko 3.000 učesnika “Marša mira” stiglo u Potočare, odali počast ubijenim u genocidu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Više od 3.000 učesnika “Marša mira 2021.” stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prisustvovali 26. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici su prije tri dana krenuli iz Nezuka, na području Sapne, na put dug više od 100 kilometara. Žene, djeca i muškarci pješačili su jedan do drugoga unatoč visokim temperaturama koje su zabilježene prethodnih dana.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalazili su se oni koji su ‘95-te preživjeli srebrenički genocid. Uspjeli su preko šume stići do slobodne teritorije – Tuzle.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli iz Sarajeva.

Predsjednik Pododbora za “Marš mira 2021” Zulfo Salihović izjavio je da je sve proteklo u najboljem redu.

“Zahvaljujem se svim učesnicima Marša mira na požrtvovanosti koju su iskazali tokom ova tri dana iako vremenske prilike nisu bile ugodne i pogodne za putovanje s obzirom da su Marš mira pratile jako visoke temperature. Svi učesnici koji su krenuli na Marš mira, prošli su trasu, iako je bilo medicinskih intervencija”, kazao je Salihović.

​​​​​​”​Marš mira” koji se ove godine organizovao 17. put u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA