četvrtak, 2. mart 2023 / 10. ša'ban 1444

SAFF

Opasnost po FBiH su ignorisanje volje Bošnjaka i činjenica da Parlament tri mjeseca ne radi ništa, a ne Lendo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Opasnost po Federaciju BiH nije potpredsjednik Refik Lendo, kako to kaže predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić, već pokušaj ignorisanja izborne volje Bošnjaka, nepoznavanje elementarnih propisa koje je predsjedavajuća demonstrirala vodeći sjednice Predstavničkog doma i činjenica da nakon tri mjeseca mandata nije sazvala niti jednu sjednicu na kojoj bi se razmatralo bilo šta osim imenovanja na pozicije, upozorava Jasmina Bišćević-Tokić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“Aktuelni saziv Predstavničkog doma konstituisan je 1. decembra i do danas nije održana nijedna sjednica, osim one na kojoj je usvojen Budžet, na kojoj bi se razmatrali i usvajali zakoni, odluke i ostali propisi od kojih bi građani FBiH imali korist.
SDA jeste pobjednička stranka i svoju poziciju u procesu formiranja vlasti temelji na povjerenju koje su joj građani dali, a ne na ponižavajućem odnosu prema HDZ-u kako bi stranke sa pet puta manjim brojem osvojenih glasova, poput stranke kojoj pripada predsjedavajuća, bile izabrane kao HDZ-ova partnerska „bošnjačka reprezentacija“ ili SNSD-ova „invalidna struktura“, navodi Bišćević-Tokić.

“Potpredsjednik FBiH Refik Lendo nije taj koji će blokirati formiranje Vlade FBiH. Taj proces mogu blokirati samo oni koji, protivno Ustavu FBiH, pokušavaju zanemariti većinsku volju bošnjačkog naroda, pretočenu u većinu u Klubu Bošnjaka i imenovati novu Vladu FBiH samo uz podršku hrvatskog i srpskog člana entitetskog rukovodstva.
Preporučujem predsjedavajućoj Marinković Lepić da, nakon što pročita Poslovnik Predstavničkog doma po kojem bi trebala voditi sjednice, pročita i Ustav FBiH na čije se poštivanje zaklela pri preuzimanju mandata, pa će joj proces uspostave izvršne vlasti u FBiH biti mnogo jasniji”, zaključuje na kraju zastupnica Bišćević-Tokić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA