Oriću sude zbog smrti dvojice četničkih vojvoda

297

Izjašnjenjem o krivici danas pred Sudom BiH počinje proces protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića i pripadnika Armije RBiH Sabahudina Muhića. Optužnicom podignutom krajem avgusta Orić i Muhić se terete da su 1992. godine na području Bratunca i Srebrenice počinili ratni zločin navodnim ubistvom trojice zarobljenika srpske nacionalnosti.

– Optužbe koje se stavljaju na teret mom branjeniku Naseru Oriću bile su predmet istrage Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu prije više od 15 godina. Orića je taj isti sud oslobodio po svim tačkama optužnice. Vidjet ćemo šta će tužioci ponuditi kao dokaz za svoje optužbe – kazala nam je Lejla Čović, Orićeva braniteljica.

Naser Orić, sudeći prema onome što je javnost već saznala, odgovarat će za smrt dvojice četničkih vojvoda Milutina Miloševića i Mitra Savića te bivšeg srebreničkog sudije Slobodana Ilića, organizatora napada na bošnjačka sela na području Srebrenice. Sva trojica, shodno dokazima kojima raspolaže Orićeva odbrana, poginula su u borbama na teritorijima od kojih je Orić u to vrijeme fizički bio udaljen više od 30 kilometara.

– Nekadašnji policajac Milutin Milošević je 1992. sa svojom vojskom zapalio selo Glogovu, gdje je u jednom danu ubijeno 86 Bošnjaka. Nakon što je od Bošnjaka „očistio“ Glogovu s pet transportera i isto toliko tenkova, krenuo je na Konjević-Polje, a u pratnji mu se nalazilo petnaestak šlepera i stotinjak putničkih automobila kojima je trebalo da se odveze ratni plijen iz bošnjačkih kuća. No, u tom pohodu je zaustavljen, a kako je poginuo, najbolje svjedoče tadašnji srpski mediji koji su o njegovom „junaštvu“ u napadu na Konjević-Polje ispisali cijele epove – tvrdi za naš list jedan od svjedoka ratnih događaja na području Bratunca iz 1992. godine.

Avaz.ba