Otkriveni zločini: Australski specijalci ubijali civile u Afganistanu

1220

Čelni australski general u četvrtak je iznio pojedinosti iz izvještaja o mogućim ratnim zločinima koje su počinili pripadnici australskih specijalnih jedinica, a u kojem se navode dokazi o 39 ubistava u 23 slučaja.

Navodeći pojedinosti iz dugo čekane istrage o postupanju pripadnika australskih specijalnih jedinica u Afganistanu od 2005. do 2016, general Angus John Campbell je rekao da postoje dokazi o ubijanjima van borbi.

Glavni istražitelj “je utvrdio da postoje vjerodostojne informacije za potvrdu navoda o nezakonitim ubistvima 39 osoba u 23 slučaja, što su ih počinili 25 pripadnika australskih specijalnih jedinica, pretežno iz specijalne pukovnije zračnih snaga (SAS) – rekao je Campbell novinarima u Canberri, prenosi Hina.

Neki od navodno odgovornih još služe u vojsci Australije, dodao je. Izvještaji o ubistvima bit će proslijeđeni posebnom istražitelju koji će uskoro biti imenovan i koji će ocijeniti ima li dovoljno dokaza za pokretanje sudskih postupaka.

Premijer Scott Morrison je uoči objave izvještaja razgovarao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, rekao je izvor upoznat s razgovorom. Morrison je prošle sedmice upozorio da će izvještaj sadržavati “teške i loše vijesti za Australce”.

Ured afganistanskog predsjednika je rekao da je Morrison nazvao Ghanija kako bi mu izrazio “duboku žalost zbog ponašanja nekih australskih vojnika” i rekao mu da će biti provedena istraga kako bi se ostvarila pravda.

Australija ima vojnike u Afganistanu od 2002. godine u okviru od SAD-a predvođene koalicije koja se bori protiv talibana.