SAFF

Otvoreno pismo: Sudije Vrhovnog suda FBiH traže ostavke u VSTV-u

Udruženje sudija u Federaciji Bosne i Hercegovine, Ogranak Vrhovni/Ustavni sud Federacije BiH, oglasilo se otvorenim pismom, povodom usvojenih Zaključaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).
Pismo prenosimo u cijelosti:

“I pored činjenice, koja je članovima VSTV-a morala biti poznata, da je osnovni princip sudske nezavisnosti i mandata koji je, do zakonske starosne granice ili do isteka fiksnog mandata, zagarantovana brojnim međunarodnim pravnim aktima i Preporukama Vijeća evropskih sudija, uz postojanje izuzetka samo za slučajeve koji proizilaze iz disciplinskih mjera za prekršaje ili krivične postupke, ali koji moraju biti precizno definisani i u saglasnosti sa odgovarajućim zahtjevima Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, VSTV je svojim zaključcima grubo prekršio sve ove principe i stavio se na stranu dijela politike koja je eksplicitno tražila da se izvrši provjera ratne prošlosti sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka.

Ovakvim postupanjem VSTV ne štiti nezavisnost i integritet sudija, naprotiv, podriva se njihov autoritet i integritet i urušava povjerenja građana u pravosudni sistem, a što ima još gore posljedice u tome što stvara razdor među kolegama iz raznih entiteta.

Provjera ratne prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija ne može se vršiti na način kako je to usvojeno u Zaključcima VSTV-a tj. bez disciplinskog postupka a uz istovremeno poštivanje zahtjeva Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Osuđujemo i protivimo se kao legalisti da bilo koji upravni organ ili VSTV kao regulaciono tijelo, prikuplja i naknadno analizira pravomoćne sudske odluke, kako po nacionalnoj strukturi osuđenih lica tako i po vrsti krivičnih djela ratnog zločina, a koje odluke su prošle dvostepenost kontrole, a u mnogim slučajima i provjere kroz apelacije pred Ustavnim sudom BiH.

Pozivamo VSTV-e da Zaključke kao štetne i nezakonite poništi, a članove VSTV-a koji su podržali takve zaključke glasanjem, da profesionalnoj zajednici koja ih je izabrala u VSTV, ponude ostavke iz moralnih i profesionalnih razloga – navodi se u pismu koji potpisuje predsjednica Ogranka Vrhovni/Ustavni sud Federacije BiH Slavica Čindrak.

Podsjetimo, u zaključcima VSTV-a, između ostalog, stoji da će VSTV, zatražiti od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da po hitnoj proceduri izvrši dopunu člana 44. Zakona o VSTV-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudija i tužilaca bez provedenog disciplinskog postupka.

PREPORUKA