Ovako govori budući premijer Kosova Ramuš Haradinaj: Ne znam zašto sam musliman

6321

Novi premijer Kosova biće lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj. Osim što je poznat po tome da je bio vođa OVK-a, Ramuš Haradinaj je poznat i po izjavi koja je krajem prošle godine procurila u javnost, a u kojoj on priznaje da ne zna zašto je musliman.

Na društvenim mrežama je krajem novembra prošle godine objavljen video snimak na kojem se vidi kako Ramush Haradinaj razgovara sa neimenovanim međunarodnim zvaničnicima. U tom razgovoru Haradinaj je rekao sljedeće:

„ Četiri generacije moje porodice su bili Albanci katolici, a ja sam rođen kao musliman, a ni sam ne znam zašto sam musliman. Nikada u životu nisam posjetio džamiju radi molitve, ili bilo čega drugog. Jedino što me povezuje s muslimanima je ime, a i ono ne govori tome u prilog, jer mnoga naša (albanska) imena su sekularna, porijeklom od katolika Albanaca, starih Ilira… Vjera je za nas bila pogled na život samo tokom vladavine, Osmanlijske vladavine, kada su našom zemljom (Kosovom) upravljali Osmanlije, nekadašnji Turci. I samo tokom tog perioda smo se mi kratko držali vjere, ali ona nije nikad postala prioritet ili glavna stvar u našim životima. Neki nas ljudi nazivaju muslimanima, ma mi nismo ni nalik muslimanima! Mi ne ispunjavamo uvjete da bismo bili muslimani, mi živimo veoma sekularno, poput katolika, pravoslavaca, ili nekih drugih vjera. Mi živimo veoma jednostavno, i naš narod tako živi…”