SAFF

Palestinci osudili šutnju arapskog svijeta i međunarodne zajednice o cionističkim zločinima na okupiranoj Zapadnoj obali

Facebook
Twitter
WhatsApp

Palestinski islamski džihad osudio je “šutnju” arapskog svijeta i međunarodne zajednice o, kako je opisao, zločinima koje su počinile izraelske snage i ilegalni doseljenici na Zapadnoj obali.

U saopćenju, grupa je osudila najnoviji i tekući napad Izraela na izbjeglički kamp Nur Shams u Tulkaremu.

Također su kritizirali napade doseljenika na Palestince i njihovu imovinu, koji su se učestali u posljednjih nekoliko sedmica. Rečeno je da pokušaji zapadnih zemalja da sankcioniraju doseljenike neće pomoći dok te iste nacije “zatvaraju oči pred ministrima koji naoružavaju i potiču” doseljenike za izvođenje napada.

Grupa je također kritizirala Palestinsku samoupravu predvođenu Fatahom zbog njihove sigurnosne koordinacije s Izraelom. Kontroverzna politika uključuje razmjenu obavještajnih podataka s Izraelom o bilo kakvom oružanom otporu okupaciji i pomaganje Izraelu da osujeti napade.

Ta se praksa, navodi se, “pokazala kao katastrofa za naše ljude i na štetu je njihovog cilja i njihovih nacionalnih ciljeva”.

Izraelske racije uzrokovale ‘najgore razaranje u više decenija’ u Tulkaremu

Izraelska racija na izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali uzrokovala je neka od “najgorih razaranja u više decenija”, navodi Al Jazeerina reporterka Zein Basravi.

Tamošnji stanovnici kažu da ova eskalacija potvrđuje ono čega se najviše boje, da je nakon Gaze, okupirana Zapadna obala sljedeća meta Izraela.

VIDEO: Trenutak kada je palestinski otpor aktivirao eksplozivnu napravu u vozilu okupacione cionističke vojske u kampu Tulkarm

Al Jazeera

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA