ponedjeljak, 27. juni 2022 / 28. zu-l-ka'de 1443

SAFF

Potpredsjednica Delegacije EP-a za odnose sa BiH direktno optužila Varhelyija za blokiranje EU puta naše zemlje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Delara Burkhardt, potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, oglasila se saopštenjem za javnost uoči početka samita EU – Zapadni Balkan, u kojem je izjavila kako unutar EU postoje protivnici vladavine prava i demokratije.

Ona smatra da, imenom i prezimenom, postoje odgovorni ljudi zbog toga što zemlje Zapadnog Balkana neće dobiti kandidatski status za EU, za razliku od Moldavije i Ukrajine.

– Ako zaboravimo Zapadni Balkan, EU rizikuje dalji gubitak kredibiliteta i evropskog zamaha u regionu. Mi Evropljani treba da shvatimo kakvo nam moćno geopolitičko oruđe proširenje stavlja na raspolaganje, rekla je Burkhardt.

Poručuje kako Bosna i Hercegovina, bez odlaganja, mora dobiti kandidatski status za Evropsku uniju.

– Bosna i Hercegovina mora bez odlaganja postati kandidat za EU kako bi dobila signal povjerenja u zajedničku evropsku budućnost. Ovo moraju slijediti i pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo. Na ovaj način nudimo zaštitu od autokratskih struktura i omogućavamo život u slobodi, demokratiji i vladavini prava, ističe ona izražavajući podršku inicijativi Slovenije u vezi sa dodijeljivanjem kandidatskog statusa za našu zemlju.

Ona ističe kako je najveći protivnik demokratije zbog kojeg Evropska unija gubi kredilitet zapravo njen komesar za proširenje – Oliver Varhelyi.

– Ali protivnik demokratije i vladavine prava sjedi pod našim krovom. Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona. Njegovi postupci riskiraju da EU potpuno izgubi kredibilitet, obeshrabri proevropske snage i osnaži one koji žele evropski novac, ali ne vrijednosti. Predsjednica Evropske komisije koja je vjerodostojno zainteresirana za Zapadni Balkan sada mora budno pratiti postupke komesara za proširenje, kaže Burkhardt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA