Povodom mise u Sarajevu: Svjetski židovski kongres poziva hrvatske vlasti da prestanu veličati ustaški režim

708

Svjetski židovski kongres oštro je osudio te se usprotivio misi zakazanoj za 16. maj u Sarajevu, namijenjenoj odavanju počasti Hrvatima koji su u maju 1945. okupljeni u Bleiburgu, uključujući pripadnike fašističkog ustaškog pokreta.
Dvije dodatne manje komemorativne manifestacije održat će se u Zagrebu i u Bleiburgu istog dana.

“Kongres je ogorčen spoznajom da se u protekle 24 godine u Hrvatskoj obilježavanjem Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i moralne suvremene Hrvatske, već pojedinci koji su podržavali ili su bili aktivno uključeni u aktivnosti režima koji je pogubio stotine tisuća nedužnih muškaraca, žena i djece, ubijenih samo zbog svog etničkog ili vjerskog identiteta. Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav Zakon o spomendanima, blagdanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Članak 2.) te od svih slobodnih datuma u godini odabrao onaj koji obilježava događaje vezane uz Bleiburg, smatravši ga najprikladnijim za uspomenu na žrtve koje su pale za slobodu i neovisnost moderne Hrvatske”, navodi se u saopćenju.

“Zastrašujuća je spoznaja, u židovakom svijetu, kako fašisti koji su pokušali Hrvatsku očistiti od židovskog i srpskog stanovništva, slijepo slijedeći jezivi model koji je emitiran iz nacističke Njemačke, dobivaju poštovanje te kako se na njih gleda kao na nekoga tko je svojim aktima doprinjeo slobodi i neovisnosti moderne hrvatske države, države čiji se ustav temelji na antifašističkoj borbi te borbi protiv nacističkog režima i njegovih suradnika”, rekao je Menachem Rosensaft, glavni savjetnik WJC-a i pomoćni izvršni potpredsjednik.

Svjetski židovski kongres pruža čvrstu podršku svim pridruženim zajednicama pogođenim ovim stravičnim djelima, osobito židovskim zajednicama Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije.

“Činjenica kako Hrvatski sabor ima pokroviteljstvo nad ovakvom spornom manifestacijom pod zastavom odavanja počasti i sjećanja na one koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu je šamar u lice svim nevinim žrtvama ustaša, svim zagovornicima povijesne istine te židovskoj zajednici diljem regije čiji se patriotizam i osobna sigurnost dovode u pitanje svaki puta kad se suprotstave komemoracijama onih koji su brutalno ubijali njihove pretke”, rekao je Rosensaft.

Svjetski židovski kongres je međunarodna organizacija koja zastupa židovske zajednice u preko 100 zemalja svijeta pred vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama.

(Klix.ba)